Un sfert dintre companiile din Ardeal vor să facă angajări în acest an

Un sfert dintre companiile din Ardeal vor să facă angajări în acest an
24% dintre angajatorii din Nord-Vest şi-au propus să recruteze personal în următorul trimestru al anului, ceea ce reprezintă previziunea cea mai puternică în această regiune din 2012 încoace.

Aproape 1 din 3 angajatori din România intenționează să facă angajări în intervalul aprilie – iunie, conform studiului ManpowerGroup privind perspectivele angajării de forță de muncă. Dat fiind că doar 7% dintre angajatori au de gând să facă reduceri de personal și 60% nu intenționează nici o schimbare, Previziunea Netă de Angajare (PNA) se situează la +16%, cu 5 puncte procentuale mai puternică decât cea raportată în trim. II/2016.
 
"Pentru prima dată în derularea ediției pentru România a studiului, PNA este pozitivă în toate cele opt regiuni și toate cele 10 sectoare de activitate din România, chiar dacă gradul de încredere a angajatorilor se diferențiază încă de la o regiune la alta și de la un sector la altul.

Perspectivele de angajare luminoase și stabile, care le egalează pe cele mai optimiste raportate de la declanșarea crizei economice încoace, denotă o piață a muncii mai favorabilă și diversificată, de care vor beneficia cei aflați în căutarea unui loc de muncă, cu condiția să dețină competențele și abilitățile căutate, atât cele profesionale, cât și cele interpersonale”, spune Corina-Bianca Gonteanu, director strategic de marketing pentru Europa în cadrul ManpowerGroup.
 
Este de așteptat ca oportunitățile de angajare să fie favorabile în sectorul comerț cu ridicata și cu amănuntul, unde PNA este de +30% este cea mai optimistă raportată din trim. III/2008. Cele mai robuste prognoze sunt raportate de angajatorii din industria prelucrătoare.

Îmbunătățirea cea mai marcantă față de anul trecut se raportează în sectorul finanțe, asigurări, servicii imobiliare și de afaceri, cu PNA de +26%. Îmbunătățiri considerabile sunt raportate în sectorul energie electrică, apă, gaz, unde PNA de +8% atinge o valoare pozitivă pentru prima dată în ultimii patru ani. Previziunile sunt pozitive în toate cele opt regiuni ale țării.

Cea mai amplă îmbunătățire față de intervalul ianuarie – martie 2017 (cu 14 puncte procentuale) este raportată în regiunea Centru, unde PNA de +29% este cea mai puternică din regiune de la demararea studiului. Cea mai robustă îmbunătățire față de anul trecut (aprilie–iunie 2016) este raportată în Sud, unde PNA este de +23%, o cotă de optimism nemaiatinsă din trim. IV/2012.

Niveluri solide de optimism sunt raportate în Nord-Vest, cu o PNA de +24, cea mai puternică din trim. II/2012 și regiunea București și Ilfov, unde PNA de +22% este cea mai puternică raportată din trim. I/2009. Angajatorii din organizațiile mari sunt cei mai încrezători, raportând o PNA de +28%, cea mai puternică din trim. III/2008, iar cei din microorganizații sunt cei mai prudenți, raportând o PNA de +7%, cu 3 puncte procentuale mai slabă decât în trim. I/2017..
 
PNA se obţine făcând diferenţa dintre procentul de angajatori care anticipează o creştere a volumului de angajări şi procentul de angajatori care prevăd o scădere a angajărilor în locaţia lor, în trimestrul următor. Pentru România, cercetarea s-a derulat în intervalul 18-31 ianuarie 2017 pe un eșantion de 625 de angajatori. Rezultatele obţinute au o marjă de eroare de +/-3,9%.
 
ManpowerGroup România este unul din liderii în domeniul soluţiilor inovatoare ce privesc forţa de muncă, având puncte de prezență cu acoperire regionala în Cluj-Napoca, Braşov, Craiova, Iaşi, Ploieşti, Piteşti Sibiu, Timişoara, Bucureşti.

Comenteaza