Un tânăr din Cluj face curele pentru ceasuri de lux. 98% sunt vândute în străinătate

Un tânăr din Cluj face curele pentru ceasuri de lux. 98% sunt vândute în străinătate

De la o simplă curea de blugi transformată în curea de ceas, antreprenorul clujean George Vânoagă a reușit să creeze un brand respectat în Europa. 

Genteel Handmade, un brand lansat la Cluj-Napoca, produce curele din piele pentru ceasuri în serie foarte limitată sau personalizate pentru un singur produs. Afacerea a început din curiozitate, dar a devenit o sursă de venit constantă, iar produsele se vând online și pe rețelele sociale, conform Start-up.ro.

98% din clienți sunt din străinătate, acolo unde există o cultură mai dezvoltată a colecțiilor de ceasuri. Genteel a pornit de la o încercare proprie a antreprenorului de a-și modifica un ceas banal. Prima curea a făcut-o din una de la blugi, fără aparatură profesională.

Profesional a început ca bucătar, singura experiență de afaceri fiind încercarea de a lansa un magazin online de haine, eșuată rapid în doar șase luni. „Genteel s-a născut în 2017. Primii doi ani nu a fost o afacere, ci doar am perfecționat skill-urile. A fost o învățare continuă. Abia în ultimii doi ani pot să spun că e un business și se poate duce mai sus decât este acum”, spune fondatorul Genteel.

Acesta face produse personalizate după preferințele clientului (culoare, model de cusătură), cu dimensiunea potrivită pentru încheietură. Numeroși clienți revin după ce au realizat o primă curea, pentru că mulți dintre ei au colecții întregi și vor să le personalizeze.

„Oamenii cumpără handmade în România, dar nu premium. E o nișă foarte mică de români interesați de așa ceva. Nu există nici foarte mulți crafteri care să activeze în zona aceasta premium în România”. Folosește o tehnică veche în Franța, uzitată și de producători de lux precum Hermes sau Louis Vuitton și tot de acolo cumpără pielea de la tăbăcării celebre.

Cea mai complexă comandă a venit de la un client din Marea Britanie, cu un ceas din 1970, care avea o prindere total diferită. „Clientul ne-a trimis carcasa ceasului și noi a trebuit să lucrăm după ea. A durat până până să facem produsul și apoi să-l trimitem”.

În momentul de față Genteel poate produce 50 curele /lună, dar are și o gamă Ready to Wear, cu produse făcute în avans cu o dimensiune standard, pentru clienții care nu se așteaptă 2-3 săptămâni. O dificultate mare a fost stabilirea prețului corect, dar și obținerea de materiale premium, însă nu în cantități industriale. 

„Companiile cu care am lucrat noi înțeleg faptul că și Hermes nu a pornit cu bugete extraordinare și nu și-a putut face bugete de sute de mii de euro. În industria aceasta se începe de jos. Majoritatea fabricilor au departamente de vânzări pentru crafteri mici. Au fost foarte deschiși și am găsit mai tot timpul”.

Comenteaza