Update Ciorcilă şi Goia au vândut Maestro Business Center din Cluj. Colliers: "Vor mai fi tranzacții mari cu birouri în oraș"

Ciorcilă şi Goia au vândut Maestro Business Center din Cluj. Colliers: "Vor mai fi tranzacții mari cu birouri în oraș"
Ciorcilă şi Goia au vândut Maestro Business Center din Cluj. Colliers: "Vor mai fi tranzacții mari cu birouri în oraș"
Ciorcilă şi Goia au vândut Maestro Business Center din Cluj. Colliers: "Vor mai fi tranzacții mari cu birouri în oraș"
Una dintre primele clădiri de birouri din Cluj, achiziţionată de un fond de investiţii britanic

Un fond de investiţii britanic a achiziţionat una dintre primele clădiri de birouri construite în Cluj după 1989, de la oamenii de afaceri Horia Ciorcilă, preşedintele Băncii Transilvania, și Dorel Goia, care controlează Teraplast Bistrița.

 

Maestro Business Center (MBC), amplasat în zona centrală a oraşului Cluj-Napoca şi printre chiriaşii căruia se numără  Steelcase, IBM, PwC, Hewlett Packard și Global Convergence, a fost cumpărat de fondul britanic de investiții First Property Group (FPG). 

Construcția, livrată în 2006, cuprinde un ansamblu format din trei corpuri de clădire, cu un spațiu de birouri de 10.000 mp. Conform profit.ro, centrul a fost scos la vânzare la un preț minim de 8,8 milioane de euro, însă valoarea tranzacției nu a fost anunțată. Maestro are un nivel de ocupare de 100%.

„Sunt foarte mulțumit de investiția făcută de noi și clienții noștri în această clădire de birouri bine amplasată în centrul orașului Cluj-Napoca. Este un oraș cu creștere rapidă, care susține atât chiriile, cât și creșterile de capital”, a declarat Ben Habib, group chief executive în cadrul FPG, investitor și manager în domeniul imobiliar cu operațiuni în Marea Britanie și Europa Centrală.

Clujul dă randamente bune pentru investitori

Colliers International România (CIR) a intermediat vânzarea clădirii. „Comparativ cu Bucureștiul, piața de birouri din Cluj este  în dezvoltare, dominată de capital local. Potențialul regiunii, însă, este puternic din multe puncte de vedere, iar intrarea fondului britanic prin achiziția MBC marchează o schimbare în tiparul investitorilor prezenți și susține buna evoluție a pieței.

Acest fenomen va căpăta amploare pentru că fundamentele pieței sunt solide, dar și pentru că stocul de clădiri devine competitiv pentru orice alt activ similar din București. Ne așteptăm ca în viitorul apropiat să se încheie și alte tranzacții de birouri pe piața din Cluj-Napoca.

Randamentele sunt atractive, produsele sunt de o calitate foarte bună și cererea este încă puternică, toate acestea creând premisele unei investiții atrăgătoare pentru orice investitor”, a explicat Anca Svoronos (foto), senior associate în cadrul CIR.

Cea mai mare densitate de studenți din România

Achiziția făcută de FPG sprijină deschiderea unei noi piețe de investiții în Cluj-Napoca. În ultimii ani, Clujul și-a consolidat statutul de pol de birouri în curs de dezvoltare, multe centre de afaceri importante alegând să își stabilească sediile aici.

Cu un stoc de 210.000 mp spații de birouri moderne și cu livrări de 47.000 mp anunțate pentru 2018, orașul este principalul punct de atracție din afara capitalei, fiind al doilea mare centru universitar din țară și având cea mai mare densitate de studenți la nivel național, cu 200 de studenți la 1.000 de locuitori.

Prin vânzarea MBC, Colliers este prima agenție internațională care intermediază o tranzacție pe piața de birouri dintr-un oraș regional din România, după cele de top încheiate în București, printre care achizițiile Floreasca Park (2015), Construdava, Phoenix Tower, Premium Point, Premium Plaza (2016).

Comenteaza