Unde se va fabrica primul autoturism electric din România. Va intra în producție încă din acest an

Unde se va fabrica primul autoturism electric din România. Va intra în producție încă din acest an

Începând cu acest an, în România se va fabrica un autoturism electric.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat că în România se va fabrica un autoturism electric.

”În România, la fabrica Ford, se va produce în curând primul autoturism electric. Este o veste extraordinară pentru mediu, este o veste extraordinară pentru calitatea aerului din România şi este o veste extraordinară, sunt convins, pentru economia românească în general. Asta nu înseamnă doar un aer mai curat, asta nu înseamnă că o să avem mai puţine noxe în atmosferă, dar asta înseamnă că banii pe care îi punem la dispoziţie, sumele cu care finanţăm programul Rabla Plus, vor rămâne în România”, a anunţat Mircea Fechet, la fabrica Ford Otosan Craiova, într-o conferinţă de presă.

Conform ministrului, producția ar urma să înceapă încă din acest an.

Tichetul Rabla Plus, redus la jumătate în 2004

Programul Rabla a demarat în această săptămână, cu un buget total de 1,3 miliarde lei. Programele se vor desfășura în etape, a doua fiind programată să înceapă în 19 august.

Dacă la Rabla Clasic prima de casare a rămas de 7.000 lei, la Rabla Plus tichetul scade la jumătate.

Pentru o full-electrică, ecotichetul scade la 25.500. 

Astfel, cei care vor să-și ia mașină electrică pot obține anul acesta un ecotichet de 25.500, asta după ce până acum România a avut una dintre cele mai mari subvenții din UE pentru mașinile electrice, peste 9.000 de euro. 

În cadrul Rabla Plus, solicitantul beneficiază de ecotichet la achiziţionarea unui autovehicul nou în schimbul predării spre casare a cel puţin unui autovehicul uzat. Se pot preda spre casare maximum două mașini uzate mai vechi de 6 ani de la data fabricației.

Cuantumul ecotichetului este de:

  • 25.500 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen, exceptând motocicleta;
  • 13.000 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou electric hibrid, exceptând motocicleta, care generează maximum 80 g CO_2/km în sistem WLTP;
  • 13.000 lei pentru achiziţionarea unei motociclete electrice.

Ecotichetul se acordă pentru achiziționarea unui autovehicul electric a cărui valoare nu depășește suma de 70.000 euro, cu TVA inclus.

De asemenea, începând cu acest an, autovehiculele achiziționate în cadrul acestor programe, vor avea aplicat un autocolant, ca element de vizibilitate, pe care beneficiarii vor trebui să îl mențină până la finalizarea perioadei de monitorizare.

 

 

Comenteaza