Unde vin halele noi din 2014

Unde vin halele noi din 2014
Opt proiecte, aflate în construcţie sau în pregătire, active în această primă jumătate de an, figurează în lista celor mai importante proiecte industriale, contabilizate de compania de consultanţă IBC Focus.

Mare parte dintre noile hale şi facilităţi de producţie sunt amplasate pe terenuri încă nevalorificate din parcurile industriale publice şi private din judeţ, în Cluj-Napoca, Jucu, Dej sau Câmpia Turzii.

Noua hală a suedezilor de la Trelleborg, activi la Cluj din 2007, contribuie cu una dintre cele mai mari investiţii în lista de proiecte industriale din această primă jumătate de an. Trelleborg se va extinde în parcul industrial privat din Dej în acest an construind o nouă hală de producţie de piese antivibraţie pentru autovehicule, investiţia totală ridicându-se la 16 milioane de euro. Compania a primit 5,4 milioane de euro din partea guvernului. Investiţia va crea 284 de noi locuri de muncă, ducând numărul de angajaţi la 585, potrivit datelor făcute publice. În vecinătate, administratorii Arc Parc pregătesc o nouă hală, pe o parcelă de 1,5 ha din cadrul parcului industrial privat de la Dej. Aceasta va avea 5.000 mp şi necesită un buget de investiţie de 2 milioane de euro, potrivit datelor transmise pentru ZIUA de CLUJ de conducerea companiei.

Un alt proiect menţionat în baza de date a IBC Focus este hala de depozitare şi noua clădire de birouri GPM Logistic, în construcţie în zona Tăietura Turcului. GPM Logistic Investment a primit anul trecut autorizaţia pentru o hală de depozitare şi birouri, în imobil de două etaje, în parcul industrial Tetarom I. Şi în parcul industrial Tetarom II există proiecte în derulare: Emerson continuă extinderea, cu ultima etapă de proiect: hală de producţie şi birouri. Americanii au în curs de finalizare cel mai recent proiect din cadrul campusului. În 2013, conducerea Emerson anunţa că pregăteşte demararea unui nou şantier pe terenul din Tetarom II, pe ultima suprafaţă disponibilă pentru dezvoltare: un complex mixt, cu spaţii de producţie şi birouri, pentru încă 500 de angajaţi. Acesta se află încă în lucru, dar cu termene de predare în prima jumătate a anului. Compania are 250 de posturi deschise pentru perioada următoare.

În Tetarom III, parcul industrial de la Jucu, alături de marii investitori cu lucrări finalizate sau în pregătiri de inaugurare în această primăvară (Bosch şi De'Longhi), o altă investiţie aparţine celor de la Karl Heinz Dietrich, cu o platformă logistică. Conform celor mai recente date oferite de conducerea Tetarom, din parcul industrial de 154 ha, deocamdată doar 60% e „acoperit" prin contracte, iar patru dintre companiile cu spaţii rezervate sunt active: Bosch, De'Longhi, Karl Heinz Dietrich (proiect logistic) şi Imperial (parc fotovoltaic). Şi în zona industrială privată Reif de la Câmpia Turzii, lista de proiecte industriale a IBC Focus menţionează un proiect: o fabrică de subansambluri auto, pe 12.000 mp, a Cikautxo Rubber& Plastic. Oscar Downstream, cea mai mare companie petrolieră neafiliată distribuitoare de motorină de pe piaţa locală, avea la final de ianuarie în curs de proiectare un depozit la Cluj, potrivit IBC Focus.

Un proiect de mari dimensiuni care se va afla în derulare în acest an este noul centru de cercetare-dezvoltare al companiei farmaceutice Terapia Ranbaxy. Compania are bugetate investiţii de 5,5 milioane de euro pentru 2014 pentru acest obiectiv care va apărea pe platforma de pe str. Fabricii, conform datelor făcute publice de conducere. ACI Cluj programează construirea în acest an a unei fabrici în baza proprie de producţie. Unitatea ar urma să se realizeze în zona str. Dezmirului, în baza de producţie a companiei. Conform conducerii societăţii, noua fabrică va necesita o investiţie de 14,7 milioane de lei, se află deocamdată la stadiu de proiectare şi va fi construită în acest an, potrivit planurilor actuale. Extinderea Tetarom I şi Tetarom IV apare de asemenea în lista celor mai importante investiţii (cu tot cu infrastructură). Ambele sunt, însă, în acest moment blocate, cu licitaţiile pentru atribuirea contractelor pentru construire contestate.

Comenteaza