Ursus, bere chinezească

Ursus, bere chinezească
China Resources Beer Holdings (CRBH), producătorul berii Snow, cea mai vândută din lume, vrea să prezinte o ofertă de preluare a activelor SABMiller din Europa Centrală și de Est, care includ cele ale Ursus Breweries România.

Vânzarea ar urma să aibă loc în contextul în care SABMiller, al doilea mare producător de bere din lume, urmează să fie preluat de Anheuser-Busch InBev (AB InBev), lider mondial, au declarat surse apropiate situației, pentru Bloomberg. CRBH discută cu potențiali consultanți în vederea lansării ofertei. Activele din Europa Centrală și de Est sunt evaluate la 6 miliarde de dolari.
 
AB InBev s-a angajat să renunțe la activele din România, Ungaria, Cehia, Slovacia, Polonia, pe lângă mărcile Peroni, Grolsch și Meantime, pentru a a obține aprobarea tranzacției de către Comisia Europeană, conform profit.ro.
 
În România, SABMiller Londra operează prin intermediul Ursus Breweries România (UBR), ce deține trei fabrici la Brașov, Buzău, Timișoara, o linie de producție de capacitate mică în Cluj-Napoca și 1.500 de angajați. Portofoliul cuprinde mărcile Ursus, Timișoreana, Ciucaș, Stejar, Azuga, dar și branduri internaţionale ca Redd's, Peroni Nastro Azzurro, Grolsch, Pilsner Urquell.
 
China Resources va avea mai mulți rivali: fonduri de investiții din SUA și Europa vor să se alieze. Totodată, Asahi Group Holdings, cel mai mare producător din Japonia, ce urmează să cumpere mărcile Peroni, Grolsch și Meantime, ar putea fi interesat.

Ofertă majorată cu 8 miliarde de lire

AB InBev a anunțat, în 2015, că a ajuns la un acord pentru preluarea SABMiller, pentru 71 de miliarde de lire sterline. În iunie, oferta a fost majorată la 79 de miliarde.  Operațiunea prin care compania UBR va fi vândută împreună cu alți producători est-europeni din cadrul SABMiller va avea loc după finalizarea celei principale, dintre cei doi giganți mondiali.
 
"Orice vânzare potenţială a acestor afaceri este condiţionată de, şi nu va avea loc până la finalizarea achiziției SABMiller de către AB InBev, preconizată pentru a doua jumătate a anului 2016, sub rezerva primirii aprobărilor legale necesare. Până atunci, în ceea ce priveşte furnizorii şi clienţii, operaţiunile se vor desfăşura ca şi până acum", a declarat, pentru ZIUA de CLUJ, Oana Mateescu, senior external relations manager la UBR.
 
SABMiller deţine UBR, cea care a închis şi a demolat fabrica de bere de la Cluj, cu concedierea a 150 de angajați, motivând scăderea cererii şi locaţia improprie producţiei. În locul acesteia au apărut un restaurant, un club, un ansamblu de locuinţe şi spaţii comerciale. Berea Ursus se fabrică acum la Buzău.  
 
Ursus este o bere atestată documentar la Cluj din 1878, fiind produsă de Fabricile de Bere Unite, ulterior Ursus SA, privatizată în 1994. Pachetul majoritar a fost achiziţionat de Brau und Brunnen (Germania). Berea este produsă acum de către UBR, companie a SABMiller, grup care a cumpărat pachetul majoritar în 1996. Conducerea companiei a mutat sediul social la Bucureşti în 2004. 

Comenteaza