Vaccinurile anti-COVID vor băga miliarde de dolari în conturile Moderna și Pfizer

Vaccinurile anti-COVID vor băga miliarde de dolari în conturile Moderna și Pfizer

Analiștii de pe Wall Street estimează că cele două companii care au produs vaccinuri eficiente împotriva Covid-19, Pfizer și Moderna, vor avea venituri de aproximativ 32 de miliarde de dolari doar în anul viitor, scrie CNN

Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitaţi pagina principală ZIUA DE CLUJ

Pfizer ar urma să obțină venituri în valoare de 19 miliarde de dolari în 2021 după ce vaccinul său va fi aprobat în din ce în ce mai multe țări. Regatul Unit deja a aprobat serul și a început campania de vaccinare, iar Statele Unite urmează și ele să îl aprobe în cursul acestei săptămâni sau următoarei. Aceste venituri vin pe lângă cele 975 de milioane de dolari pe care compania le obține în 2020. În 2022 și 2023, în contextul în care lumea va continua să se vaccineze împotriva bolii, Pfizer ar urma să câștige alte 9,3 miliarde de dolari.

Pfizer va împărți aceste venituri cu BioNTech, compania germană împreună cu care a dezvoltat vaccinul împotriva Covid-19.

Succesul vaccinului nu a dus la un „boom” pe burse al companiei pentru că Pfizer este deja un gigant pe piață, însă ea a crescut cu 12% în acest an. BioNTech, în schimb, crește puternic – cu peste 300%. Compania este evaluată, acum, la aproape 30 de miliarde de dolari.

Între timp, vaccinul împotriva Covid-19 al celor de la Moderna a transformat o companie aproape necunoscută anterior într-un mare jucător pe piață, evaluată la 62 de miliarde de dolari. Acțiunile sale au crescut masiv, cu peste 700% în acest an, iar Morgan Stanley estimează că jumătate din această valoare de piață se datorează vaccinului.

Este așteptat ca Moderna să obțină 13,2 miliarde dolari ca urmare a lansării pe piața a vaccinului său, conform Goldman Sachs. Morgan Stanley arată o imagine chiar mai optimistă în ce îi privește pe cei de la Moderna despre care estimează că vor obține între 10 și 15 miliarde din vânzarea vaccinului în 2021 și 2022. E vorba de niște sume absolute uriașe pentru o companie care în 2019 avea vânzări de doar 60 de milioane de dolari și care nu a mai licențiat vreodată un produs.

Primele doze cu vaccinul anti-COVID marca Pfizer-BioNTech vor ajunge la Cluj cu camionul, din Belgia. Camioanele vor pleca din Belgia şi se vor opri la Spitalul Militar din Cluj, în Bucureşti, la Institutul Cantacuzino, şi la spitalele militare din Timişoara, Braşov, Craiova, Constanța şi Iaşi. Acolo, serul va fi păstrat în congelatoare speciale, în care intră 200.000 de doze. Unele au fost instalate deja, altele urmează să ajungă. 

Citeşte şi: Primele doze cu vaccinul anti-COVID vor ajunge la Cluj cu camionul, din Belgia

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza