Vacile Holstein aduse din Irlanda fac producţie la Râşca

Vacile Holstein aduse din Irlanda fac producţie la Râşca
45 de vaci din rasa Holstein Friza vor fi dăruite de 8 martie unor femei din Râşca. Acţiunea face parte din proiectul “Milk for Orphans (lapte pentru orfani)”, derulat de către Fundaţia Heifer România (FHR), în parteneriat cu Fundaţia Bothar Irlanda.

Vacile au fost transportate din Irlanda cu avionul, pentru a fi integrate într-un program de asigurare a hranei pentru orfani şi familii de ţărani nevoiaşi. Din 18 ianuarie animalele au stat în carantină o lună şi jumătate, urmând să fie dăruite femeilor înscrise în proiectul care are ca scop asigurarea necesarului de lapte copiilor instituţionalizaţi şi familiilor fără venituri. Proiectul urmează principiul de bază al Heifer International, "Passing on the Gift (dar din dar)".

Fiecare dintre cei care primesc animale vor dona primele femele obţinute de la animalele primite, iar fiecare familie care va primi în îngrijire o vacă va dona câte 300 de litri lapte pentru orfelinatele din centrul şi vestul României. Prelucrarea laptelui va fi asigurată de Asociaţia Crescătorilor de Animale din Coruşu, cu o instalaţie construită şi echipată de FHR. "O parte din vacile sosite anterior în Râşca au deja viţei frumoşi, iar proprietarii lor sunt foarte mulţumiţi de cantitatea de lapte, producţia fiind mult mai mare decat cea a raselor locale. Fiind crescute sub cerul liber la ele acasă, frizele irlandeze sunt foarte rezistente şi s-au adaptat foarte bine condiţiilor de la noi", a declarat Ovidiu Spânu, directorul FHR.

 

 

Etichete
Comenteaza