Val de companii clujene pe IMM Invest. “Economia își va reveni rapid”

Val de companii clujene pe IMM Invest. “Economia își va reveni rapid”

37.000 de cereri de finanțare s-au formulat până acum pentru programul guvernamental IMM Invest, cele mai multe fiind din București și Cluj.

Ministrul finanțelor, Florin Cîțu, a spus că economia a răspuns mai bine crizei decât se aștepta guvernul, iar România își va reveni rapid din această criză, care nu seamănă deloc cu cea din 2008, conform Economica.net.

Pentru revenirea economiei, guvernul va merge pe varianta garanțiilor pentru investiții și se uită mai ales la cele cu valoare adăugată mare. Motorul care va crește economia va fi parteneriatul dintre stat și privat în infrastructură.

Ca obiective imediate sunt investițiile în sistemul de irigații și în autostrada Sibiu - Pitești. Guvernul speră ca astfel să rețină o mare parte din forța de muncă întoarsă de afară în timpul pandemiei. Sunt excluse măsuri tip “bani aruncați din elicopter”  sau venituri minime garantate.

Sectoarele cele mai accesate la IMM Invest sunt transporturi, construcții, restaurante, fabricarea băuturilor. “Suntem pregătiți, dacă programul e un succes, să extindem plafonul. Sunt peste 400.000 de IMM în România, dar foarte puține aveau credite. Programul facilitează accesul la credit, acesta e rolul lui.

Vom face un program pe același principiu și pentru companiile mari. Săptămâna viitoare vorbim în ședința de guvern. Pentru amânarea la plata creditului sunt 270.000 de cereri pentru bănci. 170.000 au fost acceptate din ordonanță și din afara ei. Sunt cereri pentru credite de consum și ipotecare. Nu suntem într-un scenariu roz, dar vom reveni foarte rapid.

Economia a răspuns mai bine decât ne așteptam.  Revenirea se bazează pe informații din economie și pe modelare economică. Cum ne așteptam, serviciile și industria au tras cel mai mult economia în jos. În același timp, o mare parte parte din economie este din servicii și industrie. Programele de revenire vor fi direcționate acolo unde valoarea adăugată e mai mare”, a spus Cîțu. 

VEZI Jolidon a cerut credit garantat de stat

IMM Invest permite firmelor afectate semnificativ de criza coronavirusului să își asigure lichiditățile pentru derularea activității curente sau pentru investiții, prin accesarea unuia sau a mai multor credite pentru realizarea de investiții sau unul sau mai multe credite/linii de credit pentru capital de lucru, garantate de către FNGCIMM în numele și contul statului român, prin Ministerul Finanțelor Publice.

Plafonul maxim de garantare alocat este de 15 miliarde de lei. În cadrul programului s-au înscris 22 de bănci finanțatoare care vor acorda credite pentru investiții de până la 10 milioane de lei, garantate de stat până la maxim 80%, durata finanțării fiind de până la 72 de luni. 

Comenteaza