Vântul, “aur curat” pentru EnergoBit: clujenii îşi fac parcul eolian din Dobrogea

Vântul, “aur curat” pentru EnergoBit: clujenii îşi fac parcul eolian din Dobrogea
Grupul clujean, unul dintre cei mai importanţi jucători din ţară din domeniul electro-energetic, a început în urmă cu câteva zile lucrările la proiectul propriu din Tulcea.

Proiectele eoliene vor genera în 2012 peste jumătate din afacerile grupului, potrivit estimărilor conducerii companiei care este implicată în mai multe proiecte de energie "verde" adusă de vânt.

Grupul care are deja în portofoliu o serie de proiecte în acest sector, ca furnizor de servicii de proiectare şi execuţie electrică în domeniul parcurilor eoliene, a început de câteva zile construcţia primului proiect propriu în acest domeniu. "Lucrările au început de aproximativ o săptămână, cu partea de organizare de şantier şi pregătiri, dar plănuim să dăm drumul construcţiei în forţă din septembrie, după această perioadă de vară şi concedii. Planul nostru este ca prima etapă să fie încheiată în mai anul viitor", a menţionat Ştefan Gadola, vicepreşedinte EnergoBit. Parcul din Tulcea va produce energie prin sisteme eoliene cu putere instalată de 12 MW în prima etapă, şi un total de 27 MW la încheierea proiectului. Faza I va necesita o investiţie de 20 de milioane de euro, potrivit conducerii EnergoBit. "În continuare credem că sunt oportunităţi bune în acest domeniu, aşa că în 2013 vrem să începem şi etapa a doua, dar pentru aceasta încă avem de lucru la avizele de mediu", a completat Gadola.

Ca investitor oficial pentru proiectul eolian apare societatea Enex, parte a grupului EnergoBit. Societatea are drept locaţie pentru realizarea Parcului eolian Nalbant/Trestenic extravilanul comunei Nalbant, sat Trestenic din judeţul Tulcea, potrivit datelor din raportul de mediu la Planul Urbanistic Zonal. Parcul Eolian ocupă o suprafaţă de aproximativ 65,7 ha, suprafaţa de teren necesară amplasării turbinelor eoliene fiind obţinută ca drept de concesiune pe o perioadă de 49 ani de la autorităţile locale ale comunei Nalbant, conform aceluiaşi document.

EnergoBit a încheiat în ultimii ani o serie de contracte pentru proiectele majore de parcuri eoliene din Romania, una dintre cele mai importante afaceri în domeniu fiind câştigarea antreprenoriatului general pe partea de lucrări electrice din cadrul parcului eolian de la Fântânele, Dobrogea, al cărui beneficiar este Grupul CEZ. Cu 12 proiecte în derulare, în care grupul este implicat în diverse formule, vântul va aduce peste jumătate din afacerile EnergoBit în 2012. "E aur curat pentru noi. În jur de 50% din afacerile grupului va fi realizat în acest an datorită lucrărilor în parcuri eoliene. E o afacere bună şi suntem căutaţi în acest domeniu", a menţionat Gadola. Afacerile grupului vor înregistra în acest an o creştere de 15% faţă de cifra aferentă anului trecut, conform estimărilor actuale. Grupul clujean a avut anul trecut afaceri de 120 de milioane de euro şi concentrează 16 companii, cu peste 850 de salariaţi la Cluj-Napoca, Bucureşti, Braşov, Craiova, Constanţa şi Bacău.

Maxim istoric

Producţia de energie eoliană a urcat în acest an la un maxim istoric de 1.200 de megawati, aproape de cei aproximativ 1.400 de megawati produşi de cele două reactoare de la Cernavodă. Cele mai mari parcuri eoliene construite până acum în România aparţin giganţilor CEZ (Cehia), Energias de Portugal, Iberdrola (Spania) şi Enel Green Power (Italia).

 

 

Comenteaza