Victorie a producătorilor de medicamente din România. Taxa clawback, plafonată

Victorie a producătorilor de medicamente din România. Taxa clawback, plafonată

Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din Romania (PRIMER) apreciază votul dat de majoritatea din Camera Deputaților la legea care plafonează taxa clawback la 15% pentru medicamentele fabricate în țară.

Organizația patronală susține că votul din Parlamentul României este o corecție necesară pentru ca industria medicamentelor să aibă viitor, fiind un semnal pozitiv dat pentru continuarea investițiilor în extinderea tehnologică și păstrarea locurilor de muncă în țară.

“De peste cinci ani, o mașinărie bine organizată și finanțată de importatori, avocați, consultanți și lobby-iști face tot ce-i stă în putință pentru a denigra medicamentele generice fabricate aici, ce reprezintă un pericol în calea transformării României într-o țară complet dependentă de importuri.

În mare parte a reușit, pentru că din cauza creșterii taxei de la 12% în 2016 la aproape 30% în 2019, cota de piață a medicamentelor fabricate în țară s-a redus la sub 10%, deficitul balanței comerciale din industrie generează 15% din deficitul României, iar fabricanții din țară și-au anulat sau amânat investiții capitale de 100 de milioane de euro.

România are o tradiție îndelungată în industria farmaceutică, iar contribuția pe care fabricile de medicamente din țară, indiferent de capital, o au la îmbunătățirea stării de sănătate a populației și la dezvoltarea economică este esențială pentru evoluția noastră ca stat european modern”, susține Dragoș Damian, CEO al fabricii Terapia Cluj și director executiv al PRIMER.

"Votul din Camera Deputaților din 23 aprilie aduce speranța pentru continuarea investițiilor, mai ales în perioada de după pandemia de coronavirus, când România trebuie să producă suficiente medicamente pentru a face fata nevoilor populației.

Plafonarea taxei clawback la 15% este primul pas pentru ca industria din țară să își revină după cinci ani de decredibilizare. Următorul pas este să fie desemnată drept domeniu de interes strategic pentru a putea să pună la dispoziția pacienților și mai multe medicamente din producție domestică", potrivit PRIMER.

Unitățile de fabricație de medicamente din Romania, aflate în București, Târgu-Mureș, Timișoara, Iași, Cluj-Napoca, Constanța, Sibiu, Brașov, Baia-Mare, au făcut din 2007 investiții de 500 de milioane de euro pentru a se menține competitive. Din PRIMER fac parte cele mai importante 19 fabrici de medicamente din țară.

Comenteaza