Vin primele ajutoare europene de criză: pentru turism, transport, alimentație, import-export

Vin primele ajutoare europene de criză: pentru turism, transport, alimentație, import-export

Fonduri europene de 300 de milioane de euro vor fi alocate plății angajaților aflați în șomaj tehnic din domeniile care întâmpină cele mai mari dificultăți în actuala perioadă de criză.

Pentru plata angajaților aflați în șomaj tehnic conform legislației, Ministerul Fondurilor Europene decontează 300 de milioane de euro, echivalentul a 620.000 de salarii. Vor fi susținute firmele din sectoarele economice care întâmpină dificultăți precum turism, transporturi sau alimentație publică și import-export.

Fondurile europene vor fi accesate de către Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă din subordinea Ministerului Muncii, urmând ca această instituție să ofere sprijinul financiar angajaților care intră în șomaj tehnic.

Complementar măsurilor deja aprobate în ședința de Guvern, MFE a solicitat Comisiei Europene adoptarea de urgență a unui pachet integrat de măsuri care va permite sprijinirea economiei, în special în perioada ce va urma după deblocarea stării actuale de urgență.

Acesta se referă la flexibilizarea condițiilor de modificare a programelor operaționale în vederea sprijinirii implementării eficiente a programelor, precum și pentru evitarea riscului de dezangajare ce poate apare în această perioadă.

Se are în vedere mutarea justificării sumelor prefinanțate la sfârșitul perioadei de implementare a proiectelor, dar și alte măsuri necesare asigurării capitalului de lucru, ridicând pe cât posibil presiunea de pe bugetul de stat.

Ministrul fondurilor europene, Marcel Boloș, a anunțat și un set de măsuri concrete luate pentru sprijinirea sistemului medical și a mediului de afaceri românesc, de 680 de milioane de euro.

Pentru sănătate sunt alocate alte 350 de milioane serviciilor medicale, inclusiv achiziționării de teste pentru depistarea COVID-19, dar și echipamentelor de protecție și aparaturii de ventilare mecanică. Cheltuielile cu hrana alocate populației aflate în carantină timp de 14 zile se ridică la 30 milioane de euro, ceea ce înseamnă 335.000 de persoane.

„Suplimentar, echipa dedicată implementării acestor măsuri constituită în MFE depune toate eforturile pentru urgentarea aprobării până la sfârșitul lunii martie a proiectelor depuse de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU). Alte 682 de milioane de euro, cea mai mare finanțare primită până în prezent de IGSU, vor fi alocate măsurilor de combatere a răspândirii virusului”, asigură Marcel Boloș.

Comenteaza