Foto Vinurile Clujului au intrat în catalogul Gault & Millau

Vinurile Clujului au intrat în catalogul Gault & Millau
Degustare de vinuri în podgoria de pe dealurile Durgău | Foto: La Salina
Vinurile Clujului au intrat în catalogul Gault & Millau
Vinurile Clujului au intrat în catalogul Gault & Millau
Vinurile Clujului au intrat în catalogul Gault & Millau
Vinurile Clujului au intrat în catalogul Gault & Millau

Crama clujeană La Salina a fost inclusă în prima ediție a ghidului Gault & Millau dedicat vinurilor românești. Aceasta este reprezentată de vinul alb sec Issa Chardonay Barrique, produs în anul 2016.

Podgoria din zona Turzii s-a născut în urmă cu șapte ani, pornind de la pasiunea a doi iubitori de vinuri nobile, oamenii de afaceri clujeni Simion Mureșan și Claudiu Sugar, care au refăcut arealul viticol de pe dealurile Durgău, dezvoltând ulterior un proiect de 3 milioane de euro.

După decenii de inactivitate, zona viticolă, terasele și pantele domeniului au fost transformate într-o vie roditoare, folosind tehnologie de exploatare de ultimă generație și primind indicația geografică “Dealurile Transilvaniei”. Plantația și crama sunt amplasate în apropierea Salinei Turda, într-o zonă cu tradiție în viticultură din vremea Imperiului Roman.

În 2014, recoltarea s-a făcut pe 20 ha, cu o producție de 47.000 de sticle. 2019 va fi anul în care se va ajunge la capacitatea maximă, când se vor îmbutelia 300.000 de sticle, de pe toată suprafața de 42 ha. Proiectul cuprinde și complexul Sarea-n Bucate, cu restaurant și pensiune cu 13 camere și 40 de locuri de cazare.

Vinurile din ediția 2019 a ghidului Gault & Millau România au fost evaluate de o echipă de trei experți internaționali care dețin cele mai înalte certificări posibile în domeniul oenologic: Ana Săpungiu (Master of Wine), Caroline Gilby (Master of Wine) și Isa Bal (Master Sommelier).

Ghidul include 152 de vinuri de la 63 de crame. Cel mai mare scor al unui vin românesc este de 94 de puncte din 100 pentru Smerenie 2016, de la crama Oprișor. 22 de vinuri românești au obținut un scor de +90 de puncte, printre care roșii, albe, rose și dulci, realizate din soiuri internaționale și autohtone.

“Vinul românesc are un potențial în care credem și acesta este motivul pentru care am lansat ghidul. Principiile de la care am pornit sunt transparente și clare, dezvoltate în cei peste 30 de ani de experiență a Gault & Millau: expertiză independentă, neutralitate față de interesele comerciale ale pieței, abordare constructivă, șanse în procesul de evaluare pentru toți producătorii, indiferent de dimensiunea acestora. Pasul următor este de a promova vinurile românești selectate în ghid și producătorii atât în România cât și la nivel internațional", declară Raluca Hrițcu și Ștefan Mortici, directori generali ai Gault & Millau România.

Soiurile locale reprezintă șansa României la un loc important pe scena globală a pieței de vinuri. Ghidul va fi lansat la Paris în 8 decembrie și prezentat la Bordeaux în februarie 2019 la Cite du Vin, unul din cele mai importante târguri de profil din lume, ambele proiecte desfășurându-se în cadrul Saison France-Roumanie.

Acesta va fi promovat în toată rețeaua Gault & Millau, atât în Europa cât și în spațiul extraeuropean (Australia, Canada, Japonia) prin evenimente, articole despre vinurile selectate și interviuri cu producătorii români.

Gault & Millau e primul ghid internațional gastronomic intrat pe piața românească. Ghidul a fost publicat mai întâi în Franța acum 50 de ani de doi jurnaliști pasionați - Henri Gault și Christian Millau - și s-a făcut cunoscut prin susținerea reprezentanților noii bucătării franceze ca Paul Bocuse sau frații TroisGros.

În timp, ghidul a cunoscut un success internațional, fiind acum prezent în 30 de țări. În România, Gault & Millau a publicat 2018 primul ghid local gastronomic – o selecție de 141 restaurante și localuri din București și alte cinci orașe din țară.

Comenteaza