Vuza a preluat Oltchim cu bani din Rusia

Vuza a preluat Oltchim cu bani din Rusia

Chimcomplex Borzeşti şi Oltchim au finalizat tranzacţia prin care combinatul din Borzeşti a cumpărat cinci pachete Oltchim din cele nouă oferite în procesul de licitaţie, pentru 127 de milioane de euro exclusiv TVA. 

Finanţarea oferită Chimcomplex Borzeşti a fost asigurată de Credit Suisse (Elveția) şi de VTB Europe (Rusia). Tranzacţia marchează astfel finalul unui proces de vânzare foarte lung, chiar dacă au mai rămas trei pachete (şi parţial cel cu numărul 7), conform ZF.ro.

Oltchim a intrat în insolvenţă în 2013 şi a primit aprobarea pentru un plan de reorganizare care prevede vânzarea activelor. Modalitatea de vânzare, prin formarea a nouă pachete de active scoase la licitaţie, a fost decisă de administratorul judiciar Rominsolv, condus de avocatul Gheorghe Piperea, BDO Business Restructuring şi AT Kearney.

Reprezentanţii Oltchim au început procesul de licitaţie în 2016 cu nouă pachete, pentru care şi-au exprimat interesul nouă ofertanţi. Consiliul Concurenței din România a autorizat tranzacţia prin care societatea Chimcomplex, controlată de omul de afaceri Ștefan Vuza, preia active de la Oltchim SA Râmnicu Vâlcea.

Chimcomplex face parte din grupul industrial român Serviciile Comerciale Române (SCR), controlat de omul de afaceri Ștefan Vuza, şi activează exclusiv în domeniul fabricării de produse chimice. Activele achiziționate reprezintă terenuri şi clădiri (atât finalizate, cât și investiţii în curs de execuţie), drepturi de proprietate intelectuală, precum şi alte bunuri mobile reprezentând, în principal, utilaje, echipamente, tehnologii şi alte bunuri similar utilizate de Oltchim în procesele de producție.

Vuza trebuia să facă rost până în această lună de 127 de milioane de euro, plus taxa pe valoarea adăugată, pentru a achita statului român activele combinatului Oltchim pe care s-a angajat să le preia. Oltchim a semnat cu Chimcomplex un contract de vânzare de active, White Tiger Wealth Management s-a retras, iar câștigătorul altui activ, Dynamic Selling Group, l-a cedat ulterior Chimcomplex.

Cele nouă pachete de active scoase la vânzare de combinatul chimic vâlcean au fost fabrica de sodă, fabrica de oxoalcooli, fabrica de polioli, serviciile din perimetru, 1.000 de vagoane, procesarea PVC, petrochimia/PVC, rafinăria Bradu, fabrica de anhidridă ftalică. Strategia de privatizare a Oltchim presupunea obținerea unui preț cât mai mare pentru creditori.

SCR cuprinde 19 firme, cele mai importante fiind Chimcomplex Borzești, Uzuc Ploiești, Sinterom Cluj, Caromet Caransebeş, Someş Dej. Strategia declarată a lui Vuza era de crea o suprastructură a chimiei românești: combinatele din SCR alături de Oltchim. 

Omul de afaceri de 49 de ani născut în Iași, mutat la Cluj-Napoca, iar acum cu buletin de Sibiu este cotat în Top 300 Capital cei mai bogați români drept clujeanul cu cea mai mare avere, de 138 de milioane de euro. Planul său de afaceri este de a produce, prin Compania Română de Chimie, un conglomerat cu afaceri anuale de 1 miliard de euro la șapte ani de la preluarea Oltchim, care să grupeze 9.000 de angajați. 

Comenteaza