Zborul Cluj – Bucureşti, mai ieftin decât autobuzul

Zborul Cluj – Bucureşti, mai ieftin decât autobuzul
Un zbor între aeroporturile Avram Iancu (AIAIC) şi Henri Coandă va ajunge să coste, din acest an, cu un zero în minus, de la peste 400 de lei la nici 40. Operatorii aerieni se bat acum pe o cursă care ani la rând părea neinteresantă pentru companiile private.

După anunţul Blue Air, care dădea preţuri începând de la 89 de lei pe zbor, un alt operator low-cost, Wizz Air, a venit cu tarife la jumătate de preţ şi faţă de aceasta, începând cu 39 de lei, din 22 iulie. În consecinţă, o cursă pe care până în prezent compania naţională Tarom o vindea cu peste 400 de lei pe zbor va fi mai ieftină chiar faţă de autobuzele de pe această rută. 
 
„Zboruri vor fi în fiecare zi, cu excepţia sâmbetelor, iar din octombrie vom avea pe această rută două curse pe zi. De asemenea, din acest an inaugurăm alte patru curse internaţionale, la Berlin Schoenefeld (3 iulie), Doncaster Sheffield (22 iulie), Billund (23 iulie), Alicante (24 iulie), toate la preţuri minime între 109 şi 179 de lei”, a informat joi, la Cluj, Owain Jones, chief corporate officer la Wizz Air. 

Cursa de Budapesta, în plan
 
Acesta a precizat că activitatea companiei aeriene se va concentra pe zona europeană şi mai puţin pe zborurile transatlantice şi nu a exclus o cursă pe relaţia Cluj-Napoca – Budapesta. Operatorul privat va aloca din vară a cincea sa aeronavă Airbus A320 la baza sa din Cluj, înfiinţată în 2008, ce dispune acum de 180 de angajaţi.

Anul trecut, Wizz Air a transportat de pe AIAIC 1,1 milioane de pasageri, din totalul de 4,5 milioane în România. Acum operatorul are de pe aeroportul din Cluj 28 de curse spre 13 ţări. Pe aeroportul din Someşeni mai activează companiile Tarom, Lufthansa, Blue Air, Lot, Vueling, Aegean, Corendon, Air Bucharest.

Al cincilea avion la Cluj, din vară

La finele acestui an, Wizz Air va avea 19 aeronave pe cele nouă aeroporturi pe care activează în România, cele mai multe la Bucureşti (8), Cluj (4) şi Timişoara (2) şi 600 de angajaţi. Investiţiile realizate în România se ridică la 2 miliarde de euro, care includ şi crearea a 3.300 de locuri de muncă. În 2015 Wizz Air a transportat 19,2 milioane de pasageri.

Compania a făcut o comandă de 110 avioane A321 până în 2019, iar până în 2024 se va dota cu 150 de aeronave noi. La nivel internaţional, Wizz are 22 de baze în 12 ţări şi 420 de rute, 2.600 de angajaţi şi o flotă de 67 de aeronave Airbus A320 şi A321. Ea are o cotă de piaţă de 28,60% în România, urmată de Tarom (24,30%), Blue Air (14,50%), Ryanair (6,70%), Lufthansa (6,60%), alte companii (19,30%).

 

Blue plusează la frecvenţe

Conducerea AIAIC a anunţat introducerea unui nou zbor de București, operat de Blue Air din programul de iarnă. Cursa, reprezentând cel de-al doilea zbor zilnic efectuat pe ruta respectivă de compania low-cost, va fi operată odată cu programul de iarnă 2016. Vor fi introduse pe această destinaţie 12 frecvențe suplimentare de operare pe săptămână. Biletele sunt disponibile la tarife începând de la 89,99 lei (preț pe segment de zbor, TVA și taxe incluse, locuri limitate).

Autocarul şi trenul devin mai scumpe
 
Unii transportatori rutieri de persoane de pe traseul Cluj-Napoca - Bucureşti evită deja să îşi mai afişeze ofertele pe principalul portal de rezervări de autobuze din România, Autogări.ro. Alis Group practică preţul de 70 de lei pe acest traseu, Memento Bus - 76 de lei, Cento - 90 de lei. În sistem de "ocazie", tariful practicat pe site-ul BlaBla Car (mai mulţi călători în automobil) este în jur de 50 de lei. În schimb, CFR Călători vinde un bilet cu 91,50 lei la trenul InterRegio, la clasa II.

Comenteaza