Zona Metropolitană vs activiștii de mediu: "Nu am tăiat niciun arbore în Făget"

Zona Metropolitană vs activiștii de mediu: "Nu am tăiat niciun arbore în Făget"

Asociația Zona Metropolitană Cluj (ZMC) justifică proiectul de amplasare de echipamente în Făget prin tendința de amenajare de păduri-parc manifestată la nivel european. Mai mulți clujeni au considerat proiectul drept o agresiune la adresa mediului din jurul orașului. 

Apariția noilor echipamente în Făget a început să fie semnalată de tot mai multe persoane, prin fotografii și postări în social media. "Pădurile-parc sunt un concept relativ nou, chiar pe plan european. Ele se amenajează în apropierea orașelor, funcționând ca zone de agrement și de recreere în natură. Intervențiile asupra lor sunt minimale și au ca scop doar îmbunătățirea experienței celor care le vor frecventa, fără a deranja ecosistemul.

Dimpotrivă, printr-un management integrat îmbunătățit, se urmărește conservarea biodiversității, în paralel cu creșterea calității vieții pentru locuitorii zonei metropolitane", conform reprezentanților ZMC. Proiectul vizează trupul de pădure de 40 ha, având ca repere de delimitare, la sud-est, observatorul astronomic din Feleacu, la est, un spațiu privat de evenimente (Wonderland), la vest și nord, cartierul Făget din Cluj-Napoca.

"Nu a fost tăiat niciun arbore. Intervenția constă doar din marcajele, panourile de informare, spațiile de odihnă și platformele de activități instalate. Vorbim de o suprafață de 60 mp, din totalul de 40 ha. Ne-am ferit să pietruim aleile și drumurile tocmai pentru a păstra caracterul natural al locului.

Toată intervenția s-a realizat pe baza unui studiu științific, elaborat de o echipă multidisciplinară din care au făcut parte experți de la Facultatea de Știința și Ingineria Mediului și Facultatea de Biologie și Geologie. Planul rezultat în urma studiului are ca element central protejarea biodiversității.

Au rezultat intervenții minime, din materiale prietenoase, care sa nu deranjeze ecosistemul. Studiul a fost publicat în prestigioasă revistă științifică Frontiers in Environmental Science. Proiectul a fost dezbătut public, prin intermediul Centrului de Inovare și Imaginație Civică al Primăriei Cluj-Napoca. Amenajarea este modulară și reversibilă. Este un proiect-pilot în România. Dacă se va observa că numărul echipamentelor este prea mare, el poate fi ajustat.

Pădurea-parc Făget a fost amenajată în cadrul proiectului URBforDAN la care participă cinci capitale din Uniunea Europeană – Viena, Budapesta, Ljubljana și Zagreb, dar și din Belgrad (Serbia), Ivano-Frankivsk (Ucraina). În toate acestea s-au dezvoltat proiecte similare celui din Făget", conform ZMC.

Lider de consorțiu este orașul Ljubljana, fostă Capitala Europeană Verde în 2016. Banii au fost asigurați prin Programul Transnațional Dunărea, finanțat de Uniunea Europeană. Valoarea proiectului este de 2,8 milioane de euro, din care componenta clujeană reprezintă 330.000 de euro.

Civicii clujeni: construcțiile se vor degrada, iar lemnul va fi furat

“Amenajare pădure Făget!? Urci o scară cu balustradă ca să ce? Green Digital Resilience, un prim "checked point" pentru primărie. Lipsă de imaginație, de utilitate, evident realizat de oameni ce nu înțeleg ce înseamnă o plimbare în pădure. Cel mai probabil un “copy-paste” din alt proiect și niște bani aruncați pentru a nu rămâne necheltuiți la final de buget 2020” a remarcat un membru al grupului Clujul Civic.

“Ar fi fost mult mai frumos să se păstreze pădurea cu intervenție mai mică”, „Mi se par și inutilizabile și o agresiune asupra pădurii. Și apoi e lemn, cât rezistă la apă și la intemperii lăsat afară? Să nu mai vorbesc de tentația de a fi luat acasă și adăpostit, să nu zic altfel! Risipă de ban public și distrugere de mediu”, au spus alți clujeni. Nici unii dintre specialiști locali nu s-au arătat încântați de proiect.

“Să nu se aprindă pădurea, săraca, de la trăsnet. Ea nu a greșit cu nimic”, a menționat chiar arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță. “Să se ia măsuri împotriva autorilor de fapt, împotriva celor care au aprobat asemenea proiecte habarniste. O poluare vizuală grețoasă. Sigur că pădurea nu are nicio vină pentru ceea ce îi fac unii oameni”, a spus directorul executiv al Clubului de Cicloturism Napoca, Radu Mititean.

Comenteaza