Adevărata faţă a pieţei farmaceutice

Adevărata faţă a pieţei farmaceutice
Creşterea valorii medicamentelor eliberate către pacienţi în primul trimestru al acestui an, de peste 20% faţă de primul trimestru din 2011, este cauzată în principal de efectul de bază pe care l-au avut vânzările de medicamente din Q1 2011- vânzări foarte slabe din cauza ameninţărilor de neînregistrare şi neplată a aşa-ziselor “reţete de sertar” şi din cauza trecerii medicaţiei injectabile oncologice din ambulator în spitale.

Reamintim aici că acesta din urmă este şi motivul principal, de altfel, pentru care se înregistrează sincopele dramatice de livrare a medicamentelor pentru cancer şi nu numai. Confirmarea că primul trimestru din 2011 a fost neobişnuit de contractat este dată şi de faptul că vânzările aferente lui au fost sub nivelul primelor trei luni din 2010. Un element de creştere a fost generat şi de cererea şi vânzarea produselor de sezon (antibiotice, răceală şi gripă), mai importantă în 2012, din cauza intemperiilor din luna februarie. În paralel, continuă tendinţa paradoxală a populaţiei de a cumpăra şi stoca în exces medicamente, din cauza panicii că nu îşi va mai putea asigura continuitatea tratamentelor necesare.

Însă adevărata măsură a evoluţiei pieţei, care nu a fost prezentată în raportul Cegedim, este faptul că a scăzut cu 2,7% faţă de trimestrul IV al anului 2011. Această scădere confirmă poziţia publică a producătorilor de medicamente generice, privind evoluţiile dramatice care apar din cauza calculului eronat al claw-back-ului: piaţa de medicamente scade în Q1 2012 faţă de Q4 2011, dar claw-back-ul imputat producătorilor este cu 50% mai mare, pe aceleaşi segmente. Este încă o dată evident că sistemul sanitar încearcă să-şi finanţeze deficitul rezultat din lipsa de reformare, imputând propria ineficienţă producătorilor de medicamente generice.

În plus, trebuie menţionat că evoluţia medicamentelor generice este sub aşteptări, în ciuda multiplicării soluţiilor generice, şi că 20% din cifrele furnizate de companiile care publică analize de piaţă reflectă fenomenul exporturilor paralele, care privează pacientul român de un acces decent la terapii. Consumul de medicamente al populaţiei este susţinut în exclusivitate de către producătorii farmaceutici. Datele statistice fac referire la medicamentele vândute şi consumate de către pacienţi, dar a căror decontare se face peste aproximativ un an de la data vânzării. Din această perspectivă, trebuie remarcat că se acumulează în continuare întârzieri la termenele de plată, care împing decontările la peste 300 de zile. În prezent, creanţele scadente depăşesc două miliarde de lei.

Din aceste motive, profitul industriei farmaceutice generice este astăzi doar pe hârtie. În realitate, producătorii de medicamente generice înregistrează pierderi colosale, care pun în pericol stabilitatea pieţei farmaceutice şi accesul pacienţilor la tratament! Piaţa farmaceutică din România rămâne atipică, suprareglementată, cu oscilaţii şi deviaţii trimestriale, fraudată prin diverse mijloace şi cu o creştere excesivă a utilizării medicamentelor scumpe, în vreme ce medicamentele accesibile dispar de pe piaţă. Deşi la nivel declarativ există cele mai bune intenţii, autorităţile nu au în plan măsuri concrete de sprijinire a industriei generice şi, în general, nu se consultă cu industria de profil în procesul de adoptare a măsurilor legislative.

Dragoş DAMIAN
CEO Terapia Ranbaxy

 

 

Comenteaza