Are nevoie Ardealul de investiţii de un miliard de dolari? Păi...ăăă...îîîî!

Are nevoie Ardealul de investiţii de un miliard de dolari? Păi...ăăă...îîîî!
Mi-am imaginat un dialog ca într-un fel de banc cu ardeleni. Personajele sunt investitorul străin şi un grup de locuitori din Roşia Montană.

- Bună zâua, oameni buni (zice investitorul prin translator)!

- Bună să-ţi fie inima!

- îi greu aici la şomaj?

- Greu îi, da, tare greu!

- Apăi, nu aţi vrea voi să investesc io un miliard dă dolari, asta numai o parte, până pornim mina?

- Cum să nu vrem, Doamne apără şi păzeşte! Vrem! 

- Vreţi locuri de muncă?

- Mai întrebi, domnule dragă? Că ne chinuim aici cu sărăcia asta lucie! Vrem să muncim ce ştim, la scos aur dân pământ.

- Atunci, hai să începem!

- Apăi, dragă Domnule Investitor, noi vrem, da´ nu putem!

- Cum nu puteţi, cine vă  opreşte, groful?

- Nu, că nu mai iegzistă grof.

- Comuniştii?

- Nu, că i-am dat jos la Revoluţie.

- Preşedintele?  Guvernul? Comunitatea locală?

- Da dă unde! Dacă îi oablă treaba cu aprobările, nimeni nu zâce nimic dă la conducere. Şi comunitatea locală vrea în proporţie de 95 la sută. Iar dân ăia cinci la sută, unii ar vrea, dar pă bani mai mulţi. Baiu´ nost îi cu o doamnă, Ştefănia Roth, care o zâs că să face năpoi mină cum o fost numa păstă cadavrul ei!

- Şi voi ce faceţi?

- Nu ştim, că ni-i milă de ea!

Lăsând gluma la o parte, eu continui să nu înţeleg cum o oportunitate de investiţii atât de mare, de clară, cu toate aprobările de mediu (când se vor da), cu toată perspectiva de dezvoltare a zonei, se împiedică în nişte capricii ale unor persoane cu interese neclare. Investiţia de la Roşia Montană ar consta, numai în primii trei ani, până la începerea exploatării, un miliard de dolari. Care ar salva o comunitate condamnată la sărăcie. Suedezii şi finlandezii nu sunt săraci ca noi, şi, cu toate astea, nu refuză să deschidă mine de aur şi să le exploateze. Nu ştiu de mitinguri ample împotriva exploatării aurului în ţările nordice.

 

Nevoia de investiţii serioase, concrete, cu putere de dezvoltare este mai stringentă ca oricând. Autorităţile trebuie să acţioneze pentru a vedea dacă proiectul minier de la Gold Corporation e bun, dacă respectă normele de mediu şi să spună da sau ba. Pentru că alte rânduri de investitori străini sunt cu ochii pe acest caz. Iar dacă el va demara, vor mai apărea investiţii. Mai trebuie explicată diferenţa dintre investiţie şi împrumut?

Numai la noi funcţionează sperietoarea agitată de grupuri de interese bine camuflate care nu suportă ideea ca Ardealul să devină un loc prosper. Să dispună de o economie performantă. Restul e gargară.

 

P.S. Nişte ecologişti clujeni au susţinut, într-o însemnare on-line, că aş fi pe statele de plată ale Gold Corporation Roşia Montană. Nu ştiu dacă la tribunal ar putea aduce şi niscaiva dovezi. Altfel, voi cere despăgubire finanţarea lor externă pe un an. S-ar putea să mă îmbogăţesc.

 

Comenteaza