Asasinatele Mossadului, reevaluate

Asasinatele Mossadului, reevaluate
Recentul scandal internaţional legat de asasinarea în Dubai a lui Mahmoud al-Mabhouh, figură cunoscută din Hamas, de către Mossad, serviciul secret israelian, semnalează cât de mult s-a schimbat climatul internaţional în ultimul deceniu.

în fond, istoria asasinatelor reciproce dintre evrei şi palestinieni este lungă şi pare interminabilă. Noi, creştinii, uităm că anumite popoare din Orient au rămas la nivelul eticii primitive “ochi pentru ochi, dinte pentru dinte”. Acestora le sunt străine învăţăturile lui Christos cu privire la iubirea aproapelui sau ale întoarcerii obrazului după ce ai fost pălmuit. De acestea nici creştinii nu ţin prea mult cont.

 

Acolo funcţionează încă din plin “legea talionului”, despre care noi învăţam că ar fi “demodată”, că aparţinea perioadei antichităţii ori Evului Mediu întunecat, la istorie ori la cursurile de etică. Asasinatele vor continua, laolaltă cu tot felul de represalii. Nimeni nu ştie să spună dacă se va încheia vreodată acest ciclu al violenţelor. Al-Mabhouh era vânat de multă vreme pentru implicarea sa în multiple asasinate şi atentate teroriste împotriva cetăţenilor israelieni.

 

Autorităţile din Dubai au dat publicităţii mai multe înregistrări video cu presupuşii agenţi Mossad care ar fi organizat asasinatul. Despre cei filmaţi, dar care, între timp, s-au făcut nevăzuţi, s-a spus că ar fi împrumutat identităţile a şase cetăţeni britanici şi ar mai fi folosit paşapoarte false din Irlanda, Franţa, Germania. Fotografiile celor 12 “top secret agents” au fost publicate la diverse adrese pe Internet.

 

După gustul meu, cam multă risipă de personal, pentru a omorî un singur om. Probabil că tipul scăpase din tentative de asasinat mai prost organizate. Europenii par a fi scandalizaţi mai mult de folosirea identităţilor şi a paşapoartelor false din ţările lor decât de asasinatul în sine. Ei i-au chemat pe ambasadorii israelieni din ţările lor pentru a le cere socoteală. Dacă foloseau paşapoarte româneşti, moldoveneşti şi ucrainene, probabil că nu s-ar fi prins nimeni.

 

Cel mai ciudat aspect din întregul scandal este că nu a fost arestat nici un presupus agent Mossad, ci doar doi palestinieni, care i-ar fi ajutat “logistic” pe israelieni. Ar fi vorba despre doi membri ai serviciilor de securitate ai Autorităţii Palestiniene. Până acum, noi credeam că războiul este între evrei şi palestinieni. Acum vedem însă că serviciul secret Mossad colaborează strâns cu reprezentanţii Autorităţii Palestiniene pentru a asasina un terorist Hamas.

 

După cum se ştie, iar dacă nu se ştie, ar trebui să luăm aminte, există un conflict puternic între palestinienii din Fatah şi cei din Hamas. Aceştia din urmă au câştigat alegerile în Fâşia Gaza, sunt mai radicali şi îi urăsc pe cei din Fatah, fosta organizaţie teroristă, fostul duşman principal al Israelului. Iar oficialii Autorităţii Palestiniene au fost arestaţi într-un stat islamic. Ca o paranteză, zilele acestea se desfăşoară în Dubai celebrul deja turneu feminin de tenis, cu premii de $ 2 milioane, iar jucătoarea israeliană Shahar Peer a ajuns în semifinale.

 

 Asta după ce anul trecut îi fusese refuzată viza, ceea ce a provocat o furtună de proteste ale marilor vedete din tenis, care au ameninţat că nu mai calcă nimeni pe la turneu dacă jucătoarei israeliene i se mai refuză viza. Culmea este că anumite mărturii cu privire la “echipa” care s-a ocupat de teroristul Hamas vorbesc despre nişte agenţi deghizaţi în jucători de tenis la hotelul unde tipul era cazat! Sunt destul de încurcate lucrurile în Orientul Mijlociu, iar comunitatea internaţională face presiuni şi asupra arabilor, dar şi asupra israelienilor. Rămâne de văzut cu ce efecte.

 

Pentru analiştii de intelligence din lumea întreagă, ca şi pentru profesioniştii serviciilor secrete, evenimentele petrecute în Dubai (în ianuarie) şi tot ce a urmat ulterior reprezintă un “studiu de caz” plin de învăţăminte. Britanicii au respins hotărât informaţiile apărute în ultima vreme cu privire la faptul că serviciul lor extern de intelligence, MI6, ar fi ştiut în avans despre ceea ce urmau să facă agenţii Mossad, dar că nu ar fi anunţat autorităţile din Dubai. Un general al poliţiei din Dubai a cerut Interpolului ajutorul pentru arestarea directorului Mossad.

 

Or, în fruntea Mossadului se află de 8 ani încoace Meir Dagan, fiul unor supravieţuitori ai Holocaustului, născut la Novosibirsk, cu o carieră prestigioasă în trupele speciale şi absolvent de political science. Până acum, el a fost perceput pozitiv datorită modului “curat” în care a lucrat în câteva operaţiuni despre care se bănuieşte că ar fi fost opera Mossadului. Rămâne de văzut dacă responsabili politici de la Tel Aviv vor ţine cont de presiunea mediatică, diplomatică din acest scandal şi dacă îşi vor sacrifica şeful serviciului secret sau îi vor cere să revină la metode mult mai subtile în “covert operations”.

 

Comenteaza