Bulă e de pe aici

Bulă e de pe aici
Un român în Silicon Valley, comentând un show: "Când am menţionat numele Bulă, personajul omniprezent în glumele românilor, în San Francisco sau NewYork, am fost încântat să-i aud râzând pe membrii audienţei, înainte să termin gluma - am ştiut că ei erau români."

Că e pe Dâmboviţa sau mai nou pe Someş, modul de a face politică al aleşilor noştri nu diferă cu nimic, chiar dacă ne place să susţinem sus şi tare că trăim în Ardeal şi suntem cu ochii spre Occident. Ne place panorama, dar în rest suntem simpli spectatori! În aceste zile, mari şi sângeroase lupte se duc în interiorul Uniunii Social Liberale pentru desemnarea candidaţilor la alegerile parlamentare. Situaţia se repetă la indigo şi în cazul Alianţei România Dreaptă. De la centru se vehiculează numele unor candidaţi paraşutaţi pe colegiile considerate eligibile din Cluj. Ioana Băsescu, Andreea Paul sau Eduard Helvig. Până acum nimic nou, s-a mai întâmplat şi în trecut. 

Moda s-a schimbat, s-au emancipat politicienii şi implanturile operează după sisteme noi, brevetate de curând. Astfel, cei care ar putea ateriza la Cluj, după o călătorie, ghidată cu grijă din laboratoarele politice dâmboviţene, mai precis din Kiseleff, Aviatorilor sau Modrogan, sunt paraşutişti de-ai locului. Clujeni repatriaţi după expediţii politice în folosul românilor din alte judeţe, cum ar fi cazul senatorului de Maramureş Sorin Bota, cel pe care dorul de un loc eligibil, pardon dorul de casă l-ar putea aduce aproape de Cluj-Napoca sau chiar în municipiu, posibil pe un colegiu senatorial. Cea mai mare durere de cap pentru PSD, o provoacă şi, nu mai e o noutate, înrolarea independentului cu cel mai bogat itinerariu din politica clujeană, Mircia Giurgiu. Ca să-i refuze şansa de a deveni regele neîncoronat al relaţiilor nepotrivite din politică, social-democraţii vor un schimb cu liberalii: colegiul unde ar urma să candideze sindicalistul tipograf pentru colegiul 3, unde ar vrea să intre neînfricat în luptă proaspătul subsecretar de stat Mircea Jorj. Pe principiul, dacă n-a fost să fie la (vi)ceprimărie, hai la deputăţie.
Colegiul în cauză este puternic disputat de doi liberali, consilierul local Steluţa Cătăniciu şi consilierul judeţean Ioan Petran. Ultimul şi-a mai încercat forţele tot aici, tot pentru Camera Deputaţilor şi s-a clasat imediat sub podium, ratând la mustaţă medalia de bronz. Bătaie mare se poartă şi în colegiul 5 Gherla, la Camera Deputaţilor. „Râvnitorii" acestui colegiu sunt vicepreşedinţii PNL Cluj, Marius Mânzat şi Mihai Szeplekan. Competiţia dintre cei doi proiectează dealtfel lupta pentru supremaţie în organizaţia de la Cluj a liberalilor.

PDL Cluj trebuie să împartă colegiile cu aliaţii din ARD.Vor trebui să dea colegii ţărăniştilor lui Pavelescu (urmaşul lui Maniu?!), celor de la Forţa Civică şi încă nemembrilor de partid de la Noua Republică. Cel mai probabil, un colegiu relativ eligibil ar urma să îi revină profesorului Adrian Papahagi de la Fundaţia Creştin Democrată. Clujean sută la sută, rezident în cartierul Mănăştur, omul vrea colegiu 1 deputaţi. Doar că democrat liberalii clujeni nu îl vor. Şi de aici scandalul. Cine va câştiga? Organizaţia de partid sau „aliatul direct" al preşedintelui Băsescu? Foarte relaxat nu cred că se mai simt nici actualii titulari de fotolii parlamentare portocalii. Bate vânt de primenire, după ce Monica Macovei a fluturat lista lustraţiei interne a ARD.

În mai puţin de trei luni, sunt alegeri generale. Modul în care se stabilesc candidaţii, sau mai exact modul în care sunt paraşutaţi, ilustrează corect reforma. Reforma în anulare! Subiectul zilei e altul: privatizarea Oltchim. Dan Diaconescu amână semnarea contractului şi acuză guvernul că a schimbat contractul dee privatizare. Premierul Victor Ponta are o replică pe măsură: în spatele lui Dan Diaconescu e Adriean Videanu. Şi caruselul se învârte. Nici mai mult nici mai puţin, fostul ministru al Economiei spune că Ponta se poartă ca Bulă. În 2006, Televiziunea Română a realizat un concurs în care oamenii au votat cei mai mari 100 de români din toate timpurile. Bulă a ocupat locul 59 în acest top. Doar e personajul cu origini naţionale. În rest, numai de bine şi să vină candidaţii. Saltul cu paraşuta a început! 7

 

Etichete
Comenteaza