Ceauşescu, Băsescu şi fantoma comunismului

Ceauşescu, Băsescu şi fantoma comunismului
Este cazul sondajului comandat de către Fundaţia pentru o Societate Deschisă, cunoscută şi sub numele de Soros, de la miliardarul americano-maghiar care o finanţează. Barometrul de Opinie Publică 2007 a dat multă apă la moară forumiştilor de pe blog-uri şi site-uri privind preferinţele în materie de lideri politici ale românilor.

Hulitul lider comunist Nicolae Ceauşescu a ieşit cel mai bun şi cel mai rău lider politic pe care l-a avut România în ultima sută de ani! Paradoxal, în ierarhia celor mai răi lideri politici locul 1 este ocupat tot de Ceauşescu. Traian Băsescu este considerat al doilea mare lider politic cu rol istoric din ultimii 100 de ani, după Nicolae Ceauşescu şi înaintea lui Ion Iliescu şi a regilor Carol I şi Mihai I, deşi în 1999 românii nu îl plasau nici măcar în ierarhia primelor zece astfel de personalităţi.

Barometrul arată faptul că, deşi ierarhiile privind cel mai bun şi cel mai rău lider politic din ultima sută de ani s-au modificat în ultimii opt ani, Ceauşescu rămâne figura care marchează cel mai mult mentalul colectiv al românilor. La 18 ani de la prăbuşirea comunismului Ceauşescu macină încă, precum un malaxor stricat, fantasmele multor români, iar simbolismul politic pe care îl reprezintă are încă vigoare.

Potrivit realizatorilor studiului, nostalgicii epocii Ceauşescu sunt cei care au trăit mai bine în perioada comunistă, continuă să aibă relaţii influente, nu s-au îmbogăţit după 1989 şi au rămas relativ izolaţi sub aspect cultural, neconectaţi la fluxurile de modernizare electronică. înainte de a trage o serie de concluzii să vedem cum arată clasamentul liderilor politici.

1. Nicolae Ceauşescu - 23%, 2. Traian Băsescu - 15%, 3. Ion Iliescu - 7%, 4. Regele Carol I - 6,5 %, 5. Regele Mihai I - 6%, 6. Gheorghe Gheorghiu Dej - 3%, 7. Regele Ferdinand - 3%, 8. Nicolae Titulescu - 2%, 9. Regele Carol al II-lea - 2%, 10. Ion Antonescu - 2%, 11. Emil Constantinescu - 1%.

Clasamentul îţi lasă un gust amar. Comunismul şi autoritarismul au reprezentanţi de seamă în frunte: dementul Ceauşescu, stalinistul Gheorghiu Dej, comunistul de catifea Iliescu, autoritarii Băsescu, Antonescu şi Carol al II-lea.

Mai lipseau legionarii pentru ca stafia dictaturii să prindă chip complet. De asemenea, putem să tragem concluzia că instituţia monarhică este din ce în ce mai puţin prizată, deşi apar regii de bază ai ţării, iar excentricul rege play-boy Carol al II-lea e penultimul.

Un cartonaş roşu sau un pumn în figură îl ia prea agitatul ex-preşedinte geolog Emil Constantinescu, al cărui “regim-decepţie” este adânc întipărit în mentalul colectiv, drept care a fost exilat pe un ruşinos loc 11. Suprinzătoare este menţionarea în top a lui Titulescu, un diplomat care se pare că a vrăjit generaţii.

Peste toţi îmi apare insistent, ca o fantomă care nu mai pleacă, figura patibulară a lui Ceauşescu, care ne urmăreşte şi acum, la 20 de ani de la Revoluţie. Şi, ca o cireaşă pe tort, actualul preşedinte, imediat după “dictatorul” ucis de Crăciun. Acuzaţiile de autoritarism lasă urme adânci.

Comenteaza