China – viitoarea supraputere a lumii?

China – viitoarea supraputere a lumii?
Sunt mulţi strategi, politicieni la nivel înalt, teoreticieni şi analişti ai relaţiilor internaţionale care trăiesc cu certitudinea că viitoarea supraputere a lumii va fi China.

Creşterea economică a (încă) celui mai populat stat de pe planetă a fost uimitoare în ultimii 15 ani ba chiar şi în perioada din urmă, când restul planetei s-a confruntat cu celebra criză financiară şi economică mondială. Dezvoltarea infrastructurii din această ţară depăşeşte de sute de ori capacitatea noastră (a românilor, nu mă refer la alţii) de a face lucruri similare, iar un singur exemplu este suficient: chinezii construiesc şi dau în folosinţă 1.000 de km de autostradă anual! Vizitatori care au fost pe-acolo acum trei-patru ani şi revin în anumite oraşe spun că s-a construit enorm şi într-un ritm uimitor.

 

Din punct de vedere politic, ţara este stabilă. în ciuda protestelor chinezilor legate de vizita lui Dalai Lama, liderul spiritual al Tibetului, la Casa Albă, unde s-a întîlnit cu preşedintele Barack Obama, în ciuda tulburărilor separatiste ale islamicilor din nord-vest, în ciuda represiunii sălbatice a unor disidenţi individuali sau a unor organizaţii disidente, the key-word is stability.

 

De la fostul preşedinte american Bill Clinton încoace, sunt mulţi care au observat că exagerările represive şi frica de libertăţile individuale, drepturile omului sunt, de fapt, semne ale slăbiciunii. Liderii chinezi – despre care mulţi ezită să mai uzeze calificativul “comunişti” – ştiu cel mai bine care sunt punctele slabe ale puterii militare, ale aparatului imens de poliţie politică, administraţiei, sistemului juridic. Orice libertate necontrolată ar putea da sistemul peste cap. în ultima perioadă, autorităţile chineze au luat din nou măsuri drastice cu privire la folosirea liberă a internetului, iar ultima companie care s-a plâns public de cenzura în Cyberspace este Google.

 

Cine priveşte problema din punct de vedere strategic nu poate să nu observe totuşi faptul că marele stat asiatic are interesele fixate într-o regiune strict delimitată din zona Pacific. China este extrem de deranjată de faptul că SUA a vândut Taiwanului (din nou) arme în valoare de peste $ 6 miliarde. Noul preşedinte Obama repetă astfel isprava de acum doi ani a vechiului preşedinte Bush jr, întărind previziunea unora cu privire la existenţa unei continuităţi profunde între cele două administraţii, cel puţin la nivel strategic mondial şi al politicilor de apărare, luptă împotriva terorismului, înarmare/dezarmare nucleară.

 

Cu toate că stăpânesc Tibetul cu mână de fier, liderii chinezi îşi ies din minţi ori de câte ori protestari din diferite părţi ale lumii îi întâmpină cu pancarte pe care scrie (în diferite limbi) “Tibetul nu este chinez”. Iar ameninţarea separatismului şi terorismului islamic nu a ocolit nici China.

 

Singura zonă din lume unde interesele chineze au intrat serios în coliziune cu interesele altor puteri este Africa. Anumite ţări din Africa, unde reglementările şi legile nu sunt luate prea mult în serios, permit pătrunderea cu uşurinţă a afacerilor chinezeşti. Statul chinez a investit sume serioase în aceste ţări, fără a avea însă garanţii cu privire la stabilitatea unor relaţii economice şi politice cu ţări care nu au ele însele garanţia stabilităţii interne.

 

însă în Africa se întâlnesc multe interese (americane, britanice, franceze, arabe, ruseşti, etc.), prin urmare, prezenţa chinezilor acolo nu face neapărat diferenţa. Oricum, în paranteză fie spus, cu toate interesele altor puteri în zonă, Africa rămâne cel mai sărac continent.

 

Din anumite puncte de vedere, China nu este pregătită şi nu vrea să facă nici un fel de concesii “comunităţii internaţionale”. Refuzul de a semna un acord ferm cu privire la încălzirea globală şi schimbările climaterice din partea ţării care încalcă în modul cel mai serios reglementările de tip ecologist i-au pus pe mulţi politicieni şi militanţi civici pe gânduri. în Consiliul de Securitate al ONU, China pune piedici politicii SUA de a impune sancţiuni Iranului.

 

Când toată lumea anunţa cu surle şi trâmbiţe ridicarea Chinei, liderii chinezi au asistat cu uimire la renaşterea Rusiei, ale cărei rezerve de resurse naturale îi permit să susţină puternic industria de apărare şi armata, iar Putin are ambiţia să readucă ţara sa la statutul de supraputere. China se pregăteşte să facă o nouă demonstraţie lumii întregi cu privire la puterea ei în plină creştere. După ce acum doi ani toată planeta a urmărit cu admiraţie modul în care autorităţile chineze au pregătit Jocurile Olimpice de la Beijing, anul acesta, la Shanghai, se va organiza World Expo.

 

 Vor veni şi lideri politici din străinătate. Miracolul chinez îi va uimi din nou. Ei vor încerca să deducă din întâlnirile cu oficialii chinezi dacă au găsit un răspuns la marile lor dileme legate de politica internă. Creşterea economică stimulează prosperitatea unor grupuri tot mai largi, pentru care limitarea drepturilor omului devine tot mai supărătoare. Noile elite vor altceva decât un regim autoritar, poate o democraţie în stil chinezesc.

 

Comenteaza