Cum distrug mogulii România

Cum distrug mogulii România
Dan Voiculescu, Sorin Ovidiu Vântu şi Dinu Patriciu, trei miliardari români proprietari de media şi ţinte predilecte ale actualului preşedinte din 2005 până astăzi. Nu m-am lovit la cap şi nici nu am trecut peste noapte în tabăra admiratorilor sinceri ori a lingăilor prezidenţiali.
Cu toate acestea, sunt trei personaje care prin gesturile lor directe, asumate, personale au demonstrat că, în realitate, îşi doresc în continuare ca Traian Băsescu, încă preşedinte al României, să conducă mulţi ani această ţară. Ştiu, în acest moment în mintea dumneavoastră a apărut întrebarea cât se poate de logică şi normală: Ce Dumnezeu vorbeşte băiatul asta, atâta timp cât noi vedem seară de seară cum angajaţii acestor trei domni supranumiţi de însuşi preşedintele moguli şi oligarhi şi prezentaţi ca sperietori ce sug sângele poporului şi vor să fure minele de sare şi uraniul ţării pentru a-l duce Dumnezeu ştie unde, îl critică cu înverşunare exact pe Traian Băsescu. Da, domnii Badea, Gâdea, Ciutacu, Stan, Ursu, Ciuvică, Buşcu ori doamna Dana Grecu sau Oana Dobre, împreună cu mulţi, mulţi alţii, critică, într-adevăr, cu înverşunare şi, de cele mai multe ori, pe bună dreptate un preşedinte ce se transformă pe zi ce trece din jucător tot mai mult în dictator.

Îmi amintesc cum în campania electorală prezidenţială, la un moment dat, ecranele televizoarelor erau ocupate, rând pe rând, ba de domnul Voiculescu, ba de domnul Vântu, ba de domnul Patriciu, care ne explicau ce se întâmplă cu democraţia în cazul în care Traian Băsescu câştigă alegerile. În esenţă, ceea ce ne spuneau distinşii domni nu putea fi contestat. Problema a fost, este şi a rămas faptul că cei care spuneau acest lucru erau tocmai domnii pe care preşedintele Băsescu îi prezenta ca sperietori în faţa naţiunii, capitalişti veroşi şi dornici să obţină totul pentru ei. Asta ne spunea Traian Băsescu. Deci, practic, orice ar spune domnii respectivi în faţa marii mase de cetăţeni are un efect contrar.

Atunci când în campania electorală Dan Voiculescu ieşea în public şi vorbea despre necesitatea schimbării preşedintelui aducea voturi pentru Traian Băsescu. Atunci când Sorin Ovidiu Vântu intervenea joi seara târziu în “săptămâna mare” a alegerilor prezidenţiale, imediat după confruntarea dintre Băsescu şi Geoană, în care Băsescu îl făcuse praf pe cel din urmă, în realitate Sorin Ovidiu Vântu nu-l ajuta cu nimic pe candidatul Geoană, ci îl sprijinea indirect, fără voia lui cu siguranţă, tot pe Traian Băsescu. Atunci când Dinu Patriciu a ieşit în premieră enunţând cu prea multe zile în avans existenţa unei casete cu celebrul dos de palmă adresat unui copil de către Traian Băsescu, Dinu Patriciu nu făcea altceva decât să-l victimizeze pe Traian Băsescu.

Practic, cei trei, deşi îşi doreau probabil schimbarea lui Băsescu, au contribuit decisiv, tocmai prin faptul că au încercat să se transforme în vectori de influenţă directă, în realegerea lui Traian Băsescu. Este ciudat să spui asta despre nişte oameni care şi-au pus în joc trusturile media şi zeci de milioane de euro pentru schimbarea lui Băsescu, dar cei trei nu au făcut altceva prin ieşirile lor publice decât să dea apă la moară şi să confirme teoria mogulilor răi, pe care s-a bazat întreaga campanie electorală a lui Traian Băsescu pentru al doilea mandat la Cotroceni. Din păcate, cei trei nu înţeleg nici astăzi că ieşirile în public în favoarea unei idei sau împotriva unui sistem sau preşedinte nu are efectul scontat, ci, din contră, are toate şansele să-l relanseze pe Traian Băsescu sau cel puţin să-i blocheze căderea liberă pe care o traversează astăzi.

Faptul că a doua suspendare a lui Traian Băsescu a fost enunţată în premieră, după vehicularea ei în mass-media, tocmai de către Dan Voiculescu creează o uriaşă problemă de abordare şi de reuşită, până la urmă. Faptul că domnul Vântu a ieşit în mod public spunând lucruri corecte, de altfel, nu contribuie în nici un caz la decredibilizarea sistemului care îl susţine astăzi pe Traian Băsescu şi creează efect invers la nivel public. De asemenea, ieşirile tot mai dese la rampă, din locuinţa somptuoasă de miliardar, a lui Dinu Patriciu nu ajută în nici un caz la transformarea lui Traian Băsescu în vinovat în abordarea eronată a crizei financiar-economice din România.

Chiar dacă, în esenţă, conu Dinu spune lucruri extrem de corecte din punct de vedere al strategiei financiar-economice în perioadă de criză, faptul că o spune el, şi nu un analist economic de calibru sau chiar un lider politic din opoziţie, nu ajută în nici un caz la decredibilizarea Puterii. Sunt convins că cei trei la care am făcut referire îl urăsc într-atât de mult pe Traian Băsescu încât nu rezistă tentaţiei de a afirma asta şi public. Însă, dacă doresc să nu trăiască într-o Românie condusă de Traian Băsescu şi în următorii 4 ani şi jumătate, sunt obligaţi să se retragă liniştiţi în spatele cortinei, sprijinind de acolo reprezentanţii presei şi pe cei ai partidelor de opoziţie, care sunt singurii capabili să creeze starea necesară răsturnării prin suspendare şi apoi prin referendum a lui Traian Băsescu şi a reginei sale blonde.


Comenteaza