De ce nu iubiţi Clujul nostru?

De ce nu iubiţi Clujul nostru?
De ce nu-l respectaţi? De ce ne sfidaţi? De ce vă credeţi veşnici? De ce ne călcaţi în picioare tradiţiile şi istoria? De ce sunteţi indiferenţi?

 De ce nu respectaţi instituţiile şi istoria lor? De ce vă credeţi deasupra noastră, a celor pentru care garanţia culturală o reprezintă Universităţile?

 

De ce nu respectaţi măcar zecile şi sutele de mii de clujeni şi ardeleni care v-au dat voturile? Chiar refuzaţi să înţelegeţi că pentru Cluj, pentru capitala Ardealului nostru, UBB, UMF, UTCN, USAMV, UAD, Academia de Muzică sunt epicentrul existenţei noastre ca naţie românească pe acest pământ mult încercat de vremi? Vă stă în gât Andrei Marga şi pentru asta aţi ales să nu onoraţi cea mai importantă şi prestigioasă instituţie de învăţământ din Transilvania, cu 46.000 de studenţi? Zeci de generaţii de studenţi, peste un milion de absolvenţi, profesori universitari şi cercetători, academicieni şi adolescenţi în ani terminali care aşteaptă să intre cântând Gaudeamus pe băncile Universităţii Babeş-Bolyai au fost sfidaţi de voi, care vă comportaţi ca nişte vătafi, şi nu ca nişte elite veritabile. 

 

Universitatea Babeş-Bolyai nu este exclusiv Andrei Marga, domnia sa este doar acel rector care a reuşit printr-un management cu adevărat remarcabil să transforme o universitate oarecare într-una despre care astăzi se ştie peste mări şi ţări. Dacă veneaţi acolo, la Auditorium Maximum, sau dacă trimiteaţi măcar mesaje oficiale la aniversare, nu o făceaţi pentru Andrei Marga şi nici pentru Senatul Universităţii Babeş-Bolyai. O făceaţi pur şi simplu pentru istoria acestor meleaguri şi pentru spiritul românesc, dar nu numai, şi pentru multiculturalism în inima Ardealului.

 

90 de ani de universitate românească în inima Ardealului. Un eveniment care în urmă cu 90 de ani, două luni şi 15 zile a adunat un rege, o regină, un prim-ministru, un cabinet întreg şi un întreg corp diplomatic la Cluj. Au venit cu o întreagă garnitură de tren pentru a inaugura Universitatea românească de la Cluj, în 01-02 februarie 1919. Vineri însă, 16 aprilie 2010, mai-marii zilei au uitat să cinstească un eveniment de suflet al Transilvaniei mele, a voastre şi a tuturor celor care vor fi educaţi pentru a cinsti cum se cuvine această regiune. Cei de acum nu au simţit nimic şi, în consecinţă, au refuzat, au ignorat să vină sau să trimită mesaje de felicitare.

 

 Au venit Emil Constantinescu, un mesaj emoţionant din partea Majestăţii Sale Regele Mihai I, consilierul Opaschi cu un mesaj din partea lui Ion Iliescu, preşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc - fost rector al Universităţii Babeş-Bolyai, rectorii universităţilor din Iaşi, Timişoara, Bucureşti - atât de la Universitatea Tehnică - doamna Ecaterina Andronescu, cât şi de la Universitatea Bucureşti - rectorul Pânzaru, de la universităţile din Târgu Mureş şi Oradea, de la universităţile surori din Cluj şi s-au primit mesaje de la zeci de universităţi din străinătate.

 

Autorităţile centrale şi locale nu au onorat evenimentul fie din răfuiala politică absurdă, fie, pur şi simplu, din ignoranţă. înclin să cred că nepăsarea şi ignoranţa pentru istoria acestei zone au fost mai puternice chiar şi decât antipatiile politico-ideologice. Felicitări lui Daniel Buda, Şerban Rădulescu, Cătălin Baba, Alexandru Cordoş şi Valentin Cuibus, care au onorat evenimentul, şi chiar şi lui Alin Tişe, care a transmis totuşi un mesaj scris, publicat în Buletinul informativ al UBB.  Ruşine şi dezonoare tuturor oficialităţilor centrale şi locale absente şi celor doi lideri liberali clujeni - senatorul Nicoară şi deputatul Uioreanu, care, la rândul lor, au uitat de eveniment.

 

La Mulţi Ani, UBB! Oamenii şi mai ales politicienii sunt trecători, dar instituţiile puternice sunt nemuritoare...

 

P.S. Am scris acest text, trist şi amărât, cu convingerea însă că cei care îl vor citi vor putea alege între supărare, revoltă şi dezamăgire.

 

Comenteaza