De la circul de stat, la liniştea Crăciunului

De la circul de stat,  la liniştea Crăciunului
Lehamitea şi ura românilor faţă de o clasă politică ce se îndepărtează zilnic de adevărata agendă a cetăţenilor ţării s-au reflectat printr-o prezenţă extrem de slabă la scrutinul euro-alegerilor. Prezenţă care va scădea cu siguranţă în continuare şi la viitoarele scrutinuri ce se vor desfăşura pe parcursul anilor 2008-2009.

 Cu siguranţă vom înregistra o prezenţă ceva mai mare doar la alegerile locale de peste maxim 6 luni, cetăţenii României fiind din ce în ce mai interesaţi de ceea ce se întâmplă lângă ei. Politicile locale afectează viaţa de zi cu zi mult mai vizibil şi poate tocmai de aceea românii devin mai indiferenţi faţă de centru decât faţă de localitatea în care îşi duc traiul zilnic.

Acest lucru ar trebui să-l înţeleagă şi reprezentanţii actorilor politici, partide şi candidaţi independenţi susţinuţi de diferite organizaţii civice şi platforme sociale. Avem toate şansele, chiar certitudinile că alegerile locale şi parlamentare din 2008-2009 se vor desfăşura doar sub aşteptarea unui scrutin uninominal.

Putem astfel doar spera că reprezentanţii de vârf ai partidelor vor şti să introducă pe listele de consilieri locali şi judeţeni oameni responsabili şi cu o pregătire aplicată care să le dea posibilitatea să se exprime în cunoştinţă de cauză, şi nu pe lângă subiect.

Putem spera, de asemenea, la responsabilizarea clasei politice şi la profesionalizarea celor care vor să ne reprezinte. Putem spera că politicienii actuali şi cei ce vor veni nu vor mai sta departe de valorile creştine, încercând să aplice sfintele porunci biblice în acţiunile lor politice.

Ortodocşii, greco-catolicii, romano-catolicii, reformaţii, unitarienii, lutheranii şi neo-protestanţii vor trebui să-şi dea mâna în faţa pericolelor reprezentate de către islamiştii fundamentalişti şi mai ales faţă de liberii cugetători fără nici un Dumnezeu. Marea sărbătoare creştină a Naşterii Mântuitorului Hristos este un bun prilej de reflecţie şi iertare a celor care ne-au greşit sau poate doar credem că au greşit, aşa cum este un bun prilej de aplecare spre sine a fiecăruia dintre noi, pentru a ne analiza propriul comportament faţă de cei din jur.

Dacă am greşit ar trebui să ne căim şi să cerem iertare, aşa cum dacă ni s-a greşit ar trebui să iertăm pentru a intra cu sufletul curat în anul care vine. Poate nu ar trebui să uităm că încă în jurul nostru există copii la care Moş Crăciun nu a venit niciodată, bătrâni care-şi duc viaţă de zi cu zi din ce în ce mai greu şi mai fără de speranţă şi oameni pentru care Crăciunul nu este decât un moment în care conştientizează că lumea din jur se mişcă, iar ei sunt cotropiţi de sărăcie şi neajunsuri.

Atunci când vom alerga după cadouri pentru cei dragi şi după bunătăţuri pentru masa de Crăciun va trebui să ne gândim la toţi aceşti damnaţi ai sorţii care poate au nevoie de un zâmbet, de un bănuţ, de un colţ de pâine sau de o haină veche de-a noastră pentru a zâmbi şi pentru a simţi puţină bucurie în suflet. “Dăruind vei dobândi”! 

 

PS: Mulţumesc din suflet tuturor colegilor, cititorilor şi colaboratorilor ZIUA de Cluj care ne-au sprijinit să devenim un ziar de referinţă al Clujului în anul 2007. Un ziar care a început anul cu 50.000 de cititori şi la sfârşit cu peste 100.000 de cititori doar pe ediţia on-line lunară. Un ziar cu o audienţă ce se apropie de 15.000 de cititori în fiecare zi.

Vă mulţumim şi vă dorim tuturor un Crăciun fericit şi un An Nou plin de împliniri. Sărbători fericite!

Comenteaza