Denunţaţi acordul cu FMI!

Denunţaţi acordul cu FMI!
Scandalul anunţului făcut de Traian Băsescu cu privire la scăderea salariilor bugetarilor cu 25% şi a pensiilor cu 15% este ultima lovitură primită de electoratul loial al actualului şi fostului preşedinte al României (cu certitudine nu şi viitorul preşedinte).

Este greu de estimat câte zeci de mii ori sute de mii de persoane au primit mită electorală din partea PD-L în 2008, dar mai ales în 2009, pentru realegerea lui Băsescu. Iar natura mitei electorale a fost atât de diversă încât cu greu poate să facă o statistică cineva aflat “în afara” respectivei “operaţiuni acoperite”, care a fost însă făcută “la vedere”. Oricum, nu mai contează, pentru că mai toţi oamenii care şi-au vândut votul şi conştiinţa pentru “mici şi bere” ori pentru 50, 100 sau 150 de lei vor da acum banii înapoi. înmiit.

 

Cum şi de şi-a schimbat părerea Băsescu cu privire la încheierea unui acord cu Fondul Monetar Internaţional este o poveste pe care nu am aflat-o. Oricum, pentru toată lumea, preşedintele apare ca un MINCINOS. Declară public (în mod hotărît, cum face de obicei) că nu se va încheia un acord cu FMI, apoi urmează o serie de împrumuturi de la FMI care îl contrazic, iar în final se iau măsuri împotriva celor mai afectaţi de criza economică. Iar măsurile antisociale au fost anunţate tot în mod hotărît de către “Traian cel Mare”, cum l-a poreclit în mod nefericit un fost coleg de redacţie şi prieten. Este clar că acest omuleţ (ale cărui dimensiuni morale au fost devoalate în metaforele cu “marele licurici”) se crede infailibil. Sau cel puţin se credea, până de curând.

 

Actualii guvernanţi au încheiat acorduri cu FMI-ul care sunt contrare interesului public. Mai grav, ele sunt contrare interesului naţional. Cum? Să vă explic.

Rareori a existat în România un acord politic şi un acord între forţele politice şi alegători. Am căzut însă cu toţii de acord, chiar dacă nu am încheiat în mod formal un contract social, cu privire la caracterul benefic al integrării ţării noastre în NATO şi UE. în ciuda unor imperfecţiuni instituţionale ale respectivelor organizaţii, intrarea în NATO şi UE a servit deopotrivă interesului public şi interesului naţional. De aceea, reforma constituţională din 2003 a dus la introducerea în Constituţia României din 2003 a unor articole-cheie, care în esenţa lor reprezintă o renunţare benevolă şi parţială la suveranitatea naţională (vezi celebrul articol 148).

 

Este însă anticonstituţional şi ilegal să cedezi suveranitatea naţională unei instituţii cum este FMI, care este un fel de cămătărie transnaţională. Pentru că recentele hotărâri luate unilateral de Băsescu reprezintă o cedare a suveranităţii naţionale. Ele sunt hotărâri care subminează simultan interesul public şi interesul naţional. De ce nu a iniţiat preşedintele un referendum cu privire la reducerea salariilor, pensiilor şi ajutoarelor de şomaj?

 

Mi-am făcut o bibliografie deja enormă cu privire la International Monetary Fund. Ca şi comunismul, este o iniţiativă cu scopuri nobile, dar care a degenerat, ducând la distrugerea mai multor economii, naţiuni şi state. într-un fel regret, pentru că îmi pierd timpul cu un subiect care nu intră nici în sfera preocupărilor mele academice, nici nu are vreo legătură cu studiile sau cărţile la care lucrez. Are însă legătură cu nenorocirile care se petrec în această ţară şi care dacă nu sunt sancţionate înseamnă că ne merităm soarta. Le sugerez tuturor cititorilor oneşti să-şi facă propria documentare, mai ales pe texte publicate în alte limbi şi culturi decât cele autohtone, pentru a se feri de partizanate. Dacă vor citi despre consecinţele experimentelor IMF în ţări precum Argentina, Kenya, Brazilia, Jamaica, Rusia, Coreea de Sud ş.a.m.d.

 

Liderii opoziţiei n-au avut curajul să ceară denunţarea acordurilor cu FMI. Ei au criticat hotărârile ilegale şi anticonstituţionale luate de Băsescu cu privire la reducerea salariilor şi pensiilor, dar nu i-au cerut acestuia să elimine sursa instituţională a nefericitelor decizii. Pentru că nu sunt în stare să-şi facă treaba, adică să colecteze banii la buget, ceea ce înseamnă că sunt incompetenţi, actualii guvernanţi apelează la împrumuturile de la FMI. Iar aceste împrumuturi au “condiţionalităţi” ruinătoare.

Or, scopul iniţial al întregirii bugetului era necesitatea plătirii salariilor, pensiilor, precum şi continuarea investiţiilor strategice. Pentru că nu sunt în stare să strângă banii necesari plătirii salariilor şi pensiilor, guvernanţii apelează la soluţia diminuării acestora.

 

S-a creat un cerc vicios, în care verigile slabe sunt FMI, guvernul Boc şi preşedintele Băsescu. Până la urmă, fiecare din aceste verigi slabe va fi înlăturată. Ştim însă cât de greu este în România să organizezi alegeri anticipate sau să demiţi preşedintele statului, iar controlarea imorală (prin şantaj cu dosarele, prin mită şi cointeresare) a majorităţii parlamentare este un obstacol suplimentar, care va amâna cele două soluţii. Pentru denunţarea acordurilor cu FMI nu este nevoie de nici o majoritate, ci de o hotărâre unilaterală. Şi de voinţă politică.

 

Comenteaza