E pericoloso sporgersi

E pericoloso sporgersi
Asta puteam citi, cand eram copii, pe o tablita alba, fixata pe partea de jos a geamurilor, in toate compartimentele trenurilor. Era, si atunci, periculos daca te plecai in afara, daca voiai sa simti aerul mai proaspat decat cel care intra in compartimentele tixite, mirosind a tigari ieftine si motorina.

Era periculos, pentru viata noastra. Dar, in general, e periculos sa traiesti. Fiindca cine traieste moare. Sau daca nu, fiindca esti in viata, si ai un destin, acesta iti poate fi frant, de cineva anume, fara ca macar acesta sa stie cine esti, si chiar fara sa clipeasca, sau sa se gandeasca o clipa ca un gest al sau poate produce multor oameni, in vietile lor, mai frumoase sau mai nereusite, adevarate catastrofe.

Ura semanata in ultimii ani de puterea (de fapt stapanirea!) exercitata de dl Traian Basescu, din momentul in care a fost ales si pana a devenit, spre rusinea Romaniei din prededinte, un simplu guvernator, a facut ca "instrumentele" umane care l au servit pe acesta, asemeni unor oribili lachei sa franga milioane de destine ale unor romani nevinovati. De la falimente ale unor firme private a caror activitate deranja clientela pedelista,trecand prin moartea a sute de copii nevinovati, chiar in spitale, unde Guvernul Basescu blocase posturile si o asistenta raspundea de mai mult de 50 de bebelusi, la care adaugam miile de pensionari "iesiti din sistem" pentru ca injumatatirea pensiilor nu le mai permitea achizitia medicamentelor vitale, inchiderea spitalelor, si pana la zecile de sinucideri din cauza de prea mare grija a guvernului fata de propriul popor, toate acestea au dus Romania in dezastru.

Am devenit un popor, cu privati, bugetari, profesori, medici, muncitori si alte categorii, antagonizati unii impotruva celorlalti; chiar si varstele, "multumita" "boerilor mintii", au fost aruncate intr un raaxboi inutil si mizerabil. "Generatia asteptata", lupta pentru jignirea si chiar, daca s ar fi putut,suprimarea, "expiratilor". Asa am ajuns in punctul in care ne aflam acum. O asa de oameni disperati carora Statul, prin uneltele umane ale dlui Basescu, ne a aruncat in saracie si deznadejde.

In plus, anul acesta incepem sa platim la FMI uriasele datorii pe care dl. Basescu le a facut pe spinarea noastra, doar pentru ca d sa sa se realeaga presedinte. oricum, o alta explicatie pentru acest imprumut, oficial, nu ni s a dat: nu a fost intrebat nici Parlamentul, nimeni. Ne am trezit acum, doar ca trebuie sa platim inapoi douazeci de miliarde de dolari... Noi, oamenii nu avem capacitatea de a abandona. Numai Divinitatea face asta. Noua, oamenilor ni se poate, eventual intoarce spatele, spunea undeva Cioran.

Totusi, o raza de speranta s a ivit: avem guvern nou. Vom avea sefi de institutii schimbati. Oraza de speranta: ca lumea nu se va mai uri in aveat hal distrugator. Ca firmele private nu vor mai fi hartuite, ci sprijinite de Stat. Caci daca suntem atat de saraci este pentru ca incepand cu ministeriatului de trista amintire a dlui Pogea inceput distrugerea programatica a sistemului privat din Romania. Sute de mii de firme inchise, milioane de locuri de munca pierdute.

M-am intalnit, la sfarsit de an cu cativa oameni de afaceri care au facut istorie, cel putin la noi, in Cluj. Simt si ei ca ceva se va schimba. Caci daca nu va fi asa, motorul economiei si aparitia locurilor de munca va fi un vis frumos. Iar pentru guvernul actual, daca nu va "pleca" urechea la dorintele acestor manageri privati, acesta va avea un "vis frumos" de maximum sase luni. Daca in continuare acesti oameni, care tin sute de familii la linia de plutire vor fi nesocotiti si vor fi hartuiti, asa cum se intampla acum, USL a castigat degeaba alegerile.

Clujul are nuclee private puternice. Oameni precum Ovidiu Turcu, Dorel Goia, Dorin si Ion Aschilean, Calin Mitica, Arpad Paszkany, Ioan Bene, Ioan Rus, Stefan Dimitriu, Horia Ciorcila si altii, au nevoie sa fie lasati sa gandeasca si sa realizeze locuri de munca, strategii de afaceri. Statul nu trebuie decat sa nu i hartuiasca, sa regandeasca impozitele in raport cu locurile de munca pe care acestia le pot creea. Si, daca se poate, sa nu i ruineze platindu le ceea ce au lucrat (cei care au contracte cu Statul), creditand beneficiarul.

Daca Guvernul si institutiile Statului nu vor intelege ca saracia si/sau bagatia unui popor se datoreaza in prima instanta chiar lor, acestor Oameni, (cu O mare!), celor care in fiecare domeniu sunt chemati sa ia decizii corecte, fara ura, fara nici un interes ascuns si cu maximum de responsabilitate, atunci vom petrece in prapastia in care am fost adusi, inca multa vreme. Daca vom reusi sa scapam din acest cosmar, atunci tot ei, acesti Oameni puternici, care conduc destinele tarii, in care este pusa acum speranta a milioane de alti oameni, cu destinele lor, (care pot fi frante sau sprijinite!) vor fi cei care vor scrie istoria salvarii acestei tari, atat de incercate in ultimii ani.

Cred ca e timpul ca aceasta schimbare de optica a celor mai puternici fata de cei socotiti mai slabi, trebuie sa se schimbe profund. Dupa 20 de ani de la Revolutia din 1989, la protestele din Pta Unversitatii care au avut loc anul trecut, impotriva regimului dlui Basescu, s a auzit, din nou strigandu se din rarunchi "LIBERTATE!!!, LIBERTATE!!!" Asta ar trebui sa le dea de gandit multor oameni care detin putere in Statul nostru. Si daca ei vor face ca FRICA sa dispara din nou din Romania, si sa se reinstaureze din nou un climat al democratiei si linistii in tara noastra, atunci orice constructie pozitiva va fi posibila. Si nimanui nu i va mai fi frica sa "sa plece in afara", sa respire aerul curat al democratiei...

 

Comenteaza