El Clasico. Un editorial de Rareş Bogdan

El Clasico. Un editorial de Rareş Bogdan
O adevarata batalie pentru suprematie, doi antrenori uluitori, PepGuardiola si JoseMourinho si doua echipe formate din artisti ai balonului. Foarte greu de spus astazi cine castiga.

In mod normal, Real are avantajul terenului propriu, vulcanul Bernabeu si mai ales avantajul unui avans "considerabil" in clasament, considerabil pentru batalia ultimilor ani dintre Barca si Real, scazut insa la doar 6puncte in alt context. Real e in mare forma si clasa lui Mourinho incepe sa isi spuna cuvantul. La Barca, PepGuardiola stie ca are de infruntat o echipa mult superioara celei din prima jumatate a acestui an dar se bazeaza pe omogenitatea unor jucatori care au infruntat impreuna inca 6 partide doar cu Real in acest an si care au castigat aproape tot ce se putea.

Traditia si omogenitatea unui "tiki-taka" ce a dat peste cap evolutia fotbalului total si dorinta nebuna a unui adevarat "geniu", cam rautacios si infumurat ce e drept, Mourinho, de a demonstra ca poate face ce stie mai bine, sa impuna regulile sale, regulile invingatorului permanent intr-un campionat in care Catalunia a dominat  ultimii ani. De altfel lupta din spatele fotbalului, batalia din umbra geniului lui Lionel Messi si rautatea talentului debordant a lui Christiano Ronaldo, este cel putin la fel de spectaculoasa, echipa regelui Juan Carlos, Real Madrid, se bate cu echipa care
reprezinta pentru unii, nu foarte multi, dar nici suficient de putini pentru a fi ignorati cu totul, ...visul unei Catalunyi Independente. In tribunele de pe CampNou, steagul Catalunyei nu este o raritate, iar mesajele de genul "Catalunia is not Spain" nici atat. Dar pana la urma, "razboiul" din El Clasico nu este nici unul regionalist, nici unul etnic, nici unul religios asemeni celui dintre Rangers si Celtic la Clasgow. In ElClasico asistam la un razboi al orgoliilor nemasurate, al creierelor incinse la maxim, al dorintei de a domina intr-o lume a fotbalului in care Barca si Real domina de ani buni, alaturi de un Manchester United pana mai ieri si City de curand, Chelsea, Arsenal, Liverpool, Bayern, Internationale si AC Milan, Roma sau cate o echipa "ratacita"
pentru un an, ori doi, din alte campionate ale Batranului Continent.


Asta seara vom asista la un nou episod al "bataliei totale" dintre doua Imperii ale Zeului Fotbalului, doua Armade conduse de doi Generali exceptionali, Mou cel Arogant si Dominator si Pep cel Iscusit si Viclean, doi antrenori care muncesc de zor la evolutia sportului cu balonul rotund, unul avand un copil teribil in Lionel Messi, celalalt avand o transpunere in teren al propriului Eu talentat dar infiorator de arogant in Cristiano Ronaldo. Pe cine mizez eu? Nu ca ar conta foarte mult...DAR, ca orice roman ce stie a vorbi, ii e greu a nu scrie si...in continuare...incerc sa ma "pricep" la politica si la...fotbal, deci "Visca Barca", "Visca Catalunia"!

E doar o parere, una de simplu telespectatator de la mii de kilometrii distanta.

Deci, Valdes-DaniAlves, Puyol(Il Magister),Pique, Abidal-Xavi, Busquets, Iniesta-Fabregas, Messi(ElUnico), Sanchez si poate la schimbari...Pedro si Villas

sau...Cassilas-Diarra, Pepe, Ramos, Marcelo-Khedira, XabiAlonso, Coentrao-AngelDiMaria, Higuain, CristianoRonaldo? Voi ce credeti?

Comenteaza