Încă o criză şi PSD îşi poate face valiza | Editorial de Mihai Moga

Încă o criză şi PSD îşi poate face valiza | Editorial de Mihai Moga
Nu mă voi referi la iluzoria victorie a "străzii" - nici PSD nu e partidul, nici Liviu Dragnea liderul care să cedeze atât de uşor -, la greşelile tactice făcute de Klaus Iohannis în ultimele săptămâni sau la faptul că PNL nu reuşeşte să prezinte un proiect de opoziţie, la fel cum nu a reuşit să ne arate un proiect credibil de guvernare.
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitaţi pagina principală ZIUA DE CLUJ

Vreau, însă, să remarc, la fel ca şi Barbu Mateescu, că PSD nu a putut gestiona intern criza "OUG 13". În ultimele zile, comunicarea dinspre cei 5-10 lideri naţionali şi eşaloanele 2, 3 şi 4 din partid a fost inexistentă. Zero!

Nici măcar parlamentarii nu au avut o "linie" directă cu leadership-ul PSD. După o foarte lungă perioada de timp în care social-democraţilor li s-au dictat opiniile, li s-au regizat ieşirile publice, li s-au sugerat mesajele care trebuie transmise, după ani buni în care nu li s-a cerut să gândească, ci doar să repete, "centrul" a rupt total comunicarea cu membrii activi. Situatie fara precedent!

Pesediştii de la nivelurile 2 (secretari de stat, parlamentari, preşedinti de organizaţii judeţene) sau 3 (consilieri locali şi judeteni, lideri locali, oameni din administraţie şi deconcentrate) s-au trezit că ordinele întârzie să vină, că telefoanele mobile rămân tăcute, că SMS-urile nu mai sosesc, că şefii lor nu mai sunt de găsit. Zile întregi fără reacţie... O situaţie cu care "supuşii" lui Dragnea nu sunt obişnuiţi şi care a paralizat partidul de la cap la picioare.

Următoarea criză, poate chiar o prelungire a celei actuale (PSD nu a renunţat la OUG 13 fără să aibă un plan de rezervă - cel mai probabil promovarea "democratică", pe cale parlamentară, a prevederilor care au scos lumea în stradă), va arunca partidul într-o centrifugă ce poate avea ca rezultat ruperea sau disoluţia, daca aceste probleme de comunicare internă nu vor fi remediate rapid.

Pentru că forţa (centripetă) care a făcut ca PSD să nu se răstoarne şi să nu sufere în urma "hemoragiilor" de lideri şi membri (cazurile UNPR-Sârbu/Diaconecu/Oprea, PSRO-Geoană, PRU-Ponta/Ghiţă) este acea senzaţie de unitate de monolit transmisă de sus în jos şi care - în ultimele zile - a lipsit.

Actualii lideri, în frunte cu Liviu Dragnea, s-au dovedit incapabili să gestioneze o criză pe care tot ei au creat-o, şi riscând să devină un balast pentru PSD. Iar rolul balastului este acela de a fi aruncat peste bord, cu scopul de a readuce corabia pe linia de plutire.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza