Lepra Marean Vanghelie şi colegii lui, celelalte lepre

Lepra Marean Vanghelie şi colegii lui, celelalte lepre
L-a citit, oare, liderul PSD Marean Vanghelie pe Alvin Toffler?

Personal, cred că nu. Deşi poate i-o fi spus cineva un citat din sus-pomenitul gânditor: informaţia înseamnă putere.

 

Afirmaţia e a lui Toffler, dar aplicarea ei la scara PSD-ului îi aparţine lui Marean. Care, plin de hărnicie, a adunat informaţii despre colegii săi mai proeminenţi, despre afacerile lor, despre viaţa lor sentimentală, conjugală şi extraconjugală. Şi toată munca asta de furnică a bârfei transformată în certitudine e meritul lui Marean. Şi al ofiţerilor din MAI, de la fosta “doiş’unsfert”, care s-au pus la dispoziţia lui Marean.

 

Gândirea de golan de bulevard, după cum s-a autocaracterizat,  a lui “Almanahe” a transformat uşor fraza din Toffler. Prima fază a fost banii înseamnă informaţie. Da, informaţia e o marfă, iar spiritul de negustor al primarului de la Sectorul 5 a triumfat, cumpărând la greu informaţii, dar şi surse de informaţii.

 

 La o anchetă serioasă şi profesionistă, s-ar putea vedea cam cu cât a plătit preşedintele PSD Bucureşti şi de la cine a cumpărat dosarele care “sunt la loc bun”, după cum i-a transmis lui Băsescu. Dar cine vrea anchete serioase în ziua de azi? Cine ar vrea să deschidă seiful Pandorei de la MAI? Mai ştii peste ce dai?

 

Etapa a doua este una intermediară şi nu închide ciclul gândirii creative a lui Marean Vanghele pe marginea aserţiunii lui Toffler: informaţia înseamnă şantaj. Marean ştie multe despre mulţi şi poate ieşi cu ele pe tavă, dar nu iese. Cere, în schimb, mici servicii, cum ar fi cutare vot sau cutare atitudine. El ştie că unii şi-ar vinde şi nevestele pentru o funcţie.

 

Probabil că are şi o listă cu astfel de tranzacţii posibile. Când băieţii se revoltă, le aminteşte asta în public. Aşa, ca de la golan de bulevard la lepra de partid. Da, “toţi sunt nişte lepre”, zice Vanghelie şi ştie asta nu pentru că ar fi căutat pe “Goagăl”, ci pentru că are informaţii clare, îndosariate, puse la păstrare. Abia acum vine ultima etapă de interpretare a lui Toffler: şantajul înseamnă putere, mînca-v-aş! Deci, banii înseamnă informaţie, informaţia înseamnă şantaj, iar şantajul înseamnă putere.

 

Cum banii sunt negri şi nu se văd, sintetizăm fără ei: informaţia înseamnă şantaj care înseamnă putere. Scoatem şi şantajul, că nu sună frumos în declaraţiile publice, şi avem informaţia înseamnă putere. Toffler, nene! Şi colegii lui, leprele, degeaba au făcut facultăţi, că nu au reuşit să ajungă la această înţelepciune de partid.

 

Dar Marean îl va duce pe Toffler pe noi culmi. Pentru că, se ştie, cel puţin la noi, puterea înseamnă bani. Mulţi bani. Şi, uite aşa, pui la loc ce ai investit în prima parte a raţionamentului! Frumos, rotund! Şi ne găsim la o nouă sinteză a gândirii practice inestimabile a lui Marean Vanghelie.

 

Puterea înseamnă mulţi bani, care înseamnă multă informaţie, care înseamnă mult şantaj, care înseamnă multă putere. Şi cercul acesta vicios, considerat de unii virtuos, va continua. Ascensiunea lui Marean nu mai poate fi oprită! Lui nu-i trebuie funcţii, neapărat, pentru că funcţiile pot funcţiona fără putere. Şi invers. Funcţiile pot merge liniştit la Geoană, Ponta, Năstase, Dragnea şi alţii; puterea, în schimb, e la el!

 

Perspectiva pentru formaţiunea social-democrată (sau, mai corect, intitulată social-democrată) este destul de clară. Nimic nu se va mai face fără Vanghelie. Până când cineva, neşantajabil (dacă se va găsi vreodată), va pune piciorul în prag şi-l va trânti pe Vanghelie în ţărână. Iar el, de acolo, de jos, va rosti profetic, amintindu-ne de un personaj care avea cam tot atâta carte ca el, şi putere “puţin mai multă!”: Or să vă judece colegii mei, leprele!

 



Comenteaza