Limitele sunt doar în mintea noastră

Limitele sunt doar în mintea noastră
Şi nu e vreun clişeu al unei firme de echipamente sportive. Duminică de 13 aprilie 2014 a fost bifată în calendar drept cea mai optimistă zi a anului de până acum pentru Cluj-Napoca.

Asta pentru că de dimineaţă mii de clujeni alături de alţi “nebuni” de peste tot din lume, au lăsat deoparte somnul dulce de duminică, aşezându-se pe linia de start a Maratonului. Treziţi cu noaptea-n cap şi hotărâţi să înghită la micul dejun adrenalină, dârji şi neînfricaţi, 3.000 de oameni s-au întrecut în proba rege.

Nu a contat că eşti campion sau că este prima dată când ai ieşit afară în aprilie, că ai burtică sau “pachetul de opt”, că eşti îmbrăcat în haine de marcă sau că alergi în colecţia din 2000, că te mişti aerodinamic sau că alergi cu spatele, că te trage înainte labradorul fericit că este scos la aer ori că eşti tânăr sau ai 81 de ani.
 
N-are nici o importantă câţi au trecut linia de sosire, nu contează cine a câştigat şi cine s-a clasat pe podium sau pe ultimul loc. Important este că 3.000 de atleţi de ocazie sau profesionişti şi-au dovedit lor înşişi că au în ei ceea ce trebuie. Au arătat că nu le e teamă să se întreacă într-o competiţie imposibilă (pe o distanţă lungă chiar şi să o mergi cu maşină), că pot răspunde la provocarea rezistenţei şi a durerii fizice şi psihice supreme, demonstrând încă o dată că sportul de masă rămâne democraţia care îţi dă încredere, libertate, egalitate, forţă, speranţă. 
 
Şi, fără să stric magia jurnalului întrecerii, nu pot să nu mă gândesc la cei care au făcut posibilă întâlnirea şi confruntarea, sponsori, organizatori, voluntari. Le datorăm foarte mult, să ne mai gândim la asta.
 
Cei care au alergat duminică la Cluj-Napoca merită să trăiască pururi pentru că datorită lor a plutit ceva special în aer. Cluj-Napoca a fost Capitală Naţională a Sportului duminică, mâine va fi Capitală Culturală a Tineretului, poimâine, Capitală Culturală Europeană.  Limitele sunt doar în mintea noastră.

Comenteaza