Mic exerciţiu de simulare economică

Mic exerciţiu de simulare economică
Din categoria “Iubim România, hai să o şi arătăm”: în 2006 se fabricau în România 315 milioane de cutii de medicamente pentru piaţă internă, la o medie de sub 5 lei / cutie, deci extrem de accesibile. În 2011 se fabricau doar 190 de milioane de cutii, o scădere în valoare absolută de 125 de milioane sau de 40% în procente.

Au dispărut în mare măsură pentru că reglementările date de statul român au sabotat industria locală de medicamente (de exemplu, între 2006-2009 medicamentele fabricate în România aveau o marjă de distribuţie mai mică decât cele importate), făcând ţara noastră mai mult decât oricând dependentă de importuri. Valoarea cumulată într-un cincinal a producţiei industriale farmaceutice evaporate este de 1,5-2 miliarde de lei, fără a socoti evoluţia incrementală, adică potenţialul de creştere avut de producţia suspendată.

Aceasta înseamnă pentru România un deficit direct echivalent cu 0,2-03% din produsul intern brut (PIB) al anului 2011, fără a socoti impactul în PIB al furnizorilor de bunuri şi servicii care deserveau produsele suspendate din producţie; zeci de milioane de lei în taxe şi impozite pierdute de către statul român; o adâncire a balanţei comerciale cu 1%; o sarcină de plată suplimentară din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate pentru a deconta medicament mai scumpe; dependenţa de importurile de medicamente, chiar şi pentru cele mai banale preparate.

Aceasta înseamnă în industrie dispariţia unui capital de lucru esenţial pentru dezvoltarea şi modernizarea pe termen lung a industriei farmaceutice româneşti; şomaj sau necrearea de noi locuri de muncă, decapitalizare, decompetitivizare, impact asupra exporturilor. Sau, dacă vreţi, o simulare pentru un subiect la modă, cele 1,5-2 miliarde de lei evaporate reprezintă 10% din baza monetară de creştere a salariilor bugetarilor cu 16% începând cu 1 iunie şi de reducere a contribuţiei la asigurările sociale cu cinci puncte procentuale începând din 1 iulie 2012. Unde se ţin oare terapiile de grup pentru cei care spun că iubesc România, ştiu cum s-o arate, dar nu-i ascultă nimeni?

 

 

Comenteaza