Noul cod fiscal - trial and error

Noul cod fiscal - trial and error
Nu am citit din scoarţă în scoarţă proiectul de cod fiscal, mi-am aruncat doar o privire pe un sumar făcut de un coleg expert. Iar la elaborarea lui nu am fost chemat, deşi conduc una dintre companiile care plăteşte foarte mulţi bani către bugetul de stat şi care vrea să mai investească în România.

Asta probabil pentru că nu fac parte dintr-o asociaţie care a fost adusă să-şi exprime opinia la elaborare, deşi în mod paradoxal, aşa cum deja a constatat presa economică, unele asociaţii profesionale care păreau să fie de acord ieri nu mai sunt astăzi, odată ce a fost întors la Parlament pentru reexaminare (ne aşteptam la asta de la politicieni, nu de la mediul de afaceri). 
 
Nu sunt nici profesor de economie, nici expert fiscal, nici consultant, nici analist  – sunt doar un muncitor din prima linie care, asemenea altora, descoperă o mulţime de obstacole operaţionale pe termen scurt care mă fac neîncrezător în ceea ce priveşte buna-credinţă sau competenţa politicienilor de stânga sau de dreapta de a legifera pe termen mediu. 
 
Dar este imposibil să spun “nu” unei foi de parcurs care cuprinde schimbări fiscale evident pro-business – noua lege de ajutor de stat pentru investiţii mari, scăderea CAS, scăderea taxei pe valoarea adăugate la alimente, readucerea TVA la 19% - pretextând îngrijorare faţă de ce spun creditorii sau faţă de potenţialele deficite. Nu cred că România va şti să elaboreze legi fiscale bune, nici măcar pentru un ciclu economic.

Dacă ne dorim aşa ceva înseamnă că:

1) nu suntem cu picioarele pe pământ, având în vedere câte legi slabe s-au dat, care realmente au distrus ramuri economice

2) nu vedem că România nu stăpâneşte evaziunea fiscală, munca la negru şi corupţia oricâte legi ar da 

3) nu pricepem că pieţele emergente de lângă noi sunt într-o competiţie necruţătoare în a atrage capital şi investiţii - în primul rând relaxând fiscalitatea. 
 
Dar cred că noul cod fiscal este suficient de pro-business pentru ca aprobarea lui să merite o abordare de tip trial and error, pentru că este singura metodă aplicabilă la modelul de afaceri român, ba chiar european, unde demult lucrurile nu se mai întâmplă bazate pe ştiinţă.

Comenteaza