Pentru “un pic de dreptate”

Pentru “un pic de dreptate”
Premierul Victor Ponta a declarat, referindu-se la ordonanţa de urgenţă dedicată traseismului politic, faptul că, în acest fel, Guvernul face “un pic de dreptate”. Oare de ce?


De ce doar un pic? De ce nu face Guvernul dreptate până la capăt? De ce lasă liber traseismul doar pentru 45 de zile? De ce nu pentru totdeauna? De ce nu este Victor Ponta consecvent cu propriul sau slogan? Chiar aşa, dacă tot s-a deschis cutia Pandorei, de ce să nu rămână ea definitiv deschisă? Chiar dacă în acest fel ne-am face şi mai mult de râsul lumii. De râsul tuturor organismelor internaţionale care ne cer să stopăm traseismul politic al aleşilor locali.

Răspunsul este că Ponta este duplicitar. Ar vrea să împace şi capra şi varză. Să-şi pună sacii electorali în căruţă, cumpărând, prin mită şi şantaj şi, evident, printr-o ordonanţă de urgenţă, majorităţi în consiliile locale, primari şi, evident, un surplus de voturi şi, în acelaşi timp, să nu-i supere chiar de tot pe partenerii noştri euroatlantici.

Dar şmecheria nu a ţinut. Reacţiile interne şi externe se ţin lanţ. Şi este abia începutul. E adevărat, un început dat prin semnalul de alarmă transmis de partenerul nostru strategic, Statele Unite, prin Ambasada de la Bucureşti. Dar, până una-alta, câinii latră, iar caravana merge mai departe. Unde merge, vom vedea.

Eu, nici în ruptul capului, nu pot să cred că domnul Victor Ciorbea, care începând din 1990 a avut numai cucuie în cap făcute de regimurile socialiste, ar fi în acest moment, cum spun unii, avocatul PSD.

Eu mă încăpăţânez să cred că domnul Victor Ciorbea este Avocatul Poporului şi că va observă repede ceea ce alţii au observat de mult. Şi anume că ordonanţă de urgenţă a Guvernului, această cu traseismul, contravine unui număr destul de mare de decizii ale Curţii Constituţionale a României, dar şi recomandărilor Comisiei de la Veneţia. Ca atare, domnul Ciorbea nici măcar nu va mai aştepta să fie sesizat de cineva. El se va autosesiza chiar a două zi după publicarea nenorocitei ordonanţe în Monitorul Oficial.

Sunt plin de speranţa că domnul Victor Ciorbea nu va rata ceea ce preşedintele Traian Băsescu a ratat deja. În orice chestiune care pune în discuţie siguranţă naţională, el, preşedinte, garant al siguranţei naţionale, are, prin atribuţiile sale, dreptul de a prezida şedinţele de Guvern. În acest caz avea şi obligaţia. Pentru că ordonanţa ridică, din cel puţin trei ipostaze, probleme vizând siguranţă naţională.

Este vorba de legalitatea sau ilegalitatea modului în care se desfăşoară alegerile. Dacă printr-o ordonanţă de urgenţă i se da posibilitatea Guvernului să ameninţe, să şantajeze sau să cumpere consilieri şi primari în schimbul alocării discreţionare a unor fonduri de la buget, atunci alegerile urmează să fie viciate. Siguranţa naţională e în pericol.

Tulburarea printr-o ordonanţă de urgenţă a administraţiei publice locale este tot o chestiune de siguranţă naţională. Schimbări legate de administraţia locală nu pot fi operate decât prin lege adoptată de Parlament. Şi, în fine, este interzisă promovarea unor acte normative în interiorul ultimului an înainte de un scrutin electoral la nivel naţional. Iar acum ordonanţa de urgenţă cu cele 45 de zile loveşte năprasnic chiar în buza alegerilor. Şi nu orice fel de alegeri. În buza alegerilor prezidenţiale.

Iată suficiente motive care ar fi trebuit să-l determine pe Băsescu să prezideze şedinţa de Guvern. De ce nu a făcut-o, numai el ştie. Una peste altă, constatăm că această scandaloasă şi anticonstituţională operaţiune a Guvernului nu este o piesă disparată, ci face parte dintr-un întreg puzzle menit să-i păcălească pe români şi să îl scoată pe Ponta preşedinte, deşi, obiectiv vorbind, el nu are de unde să scoată mai mult de 35-36% dintre voturile românilor.

Sursa: corectnews.com

Comenteaza