Sãrbãtorile fericite ale mãtuşii ministru

Sãrbãtorile fericite ale mãtuşii ministru
Episodul “tuşica şi nepotica” va rãmâne oricum în folclorul politic românesc, dar printr-o prestatie bunã la Ministerul Justitiei d-na Nicolai va putea sã îl lase în urmã ca pe o snoavã simpaticã, invocatã peste ani cu un zâmbet în coltul gurii.

 

 Noul ministru nu se bucurã momentan de multã simpatie şi încredere în rândul electoratului, dintr-un cumul de motive: cariera de procuror dinainte de 1989, nepotica cea curioasã, traseismul politic, aversitatea nedisimulatã fatã de Monica Macovei, perceputã ca icoanã a luptei anti-coruptie, activitatea deseori halucinantã în Comisia Juridicã a Senatului. Dar existã unele aspecte care pot întoarce lucrurile în favoarea d-nei ministru.

Ajunsã în guvernul-colibã Tãriceanu dupã martafoiul ridicol Chiuariu, d-nei Nicolai îi va fi imposibil sã nu ridice semet nivelul de competentã al ministeriatului mult deasupra celui al predecesorului Domniei Sale. Experienta sa politicã va fi de naturã sã îi ofere instrumentele de a para abil loviturile aşteptate atât de la adversarul traditional al peneliştilor, preşedintele Bãsescu, cât şi ghionturile discrete ale camarilei d-lui Tãriceanu, care nu s-ar spune cã şi-a dorit-o la Justitie.

Aflatã între ciocan şi nicovalã şi având grijã sã realizeze câteva actiuni telegenice, bune de dat în prime-time, d-na Nicolai ar putea exploata îngusta nişã, în aşa fel încât vocea Domniei Sale sã devinã distinctã şi ascultatã. Mai mult, dacã admitem cã toate mãgãriile ce se puteau face din fruntea Ministerului Justitiei au fost deja încercate de nefericitul fost ministru, d-nei Nicolai nu-i rãmâne decât sã îşi reprime dorinta de a deveni neapãrat celebrã prin nãzbâtii chiar şi mai sonore. Un mandat decent, chiar nespectaculos, i-ar ajuta mult cosmetizãrii imaginii publice.

Cu cinci zile înaintea Crãciunului, cea mai potrivitã imagine a d-nei Nicolai mi-o amintesc de acum un an, când echipa Realitatea TV a vizitat-o în bucãtãrie. Stire fabricatã frumos, ambalatã în foaie fragedã de doboş-tort, glazuratã atent şi sclipicios, care însã rãmâne bine lipitã de retinã. Aerul aspru de comisãreasã abia se mai întrezãrea dupã zâmbetul gospodinei cãreia îi ies toate ca la carte.

Cu toatã dozã de falsitate a reportajului în ansamblu, d-na Nicolai degaja sincer un aer tonic şi optimist, încrezãtoare într-un an nou plin de succese. Pentru viitorul carierei sale politice, dar mai ales pentru destinul justitiei române în Europa, îi doresc d-nei ministru întelepciunea şi inspiratia sã gãseascã de fiecare datã reteta şi ingredientele potrivite.

Comenteaza