TIFF 2010 sau FITS 2010

TIFF 2010 sau FITS 2010
Fără sperietoarea FMI. Fără Băsescu. Fără Udrea. Fără Vlădescu. Fără Şeitan. Fără Funeriu. Fără Cseke. Fără feţele unor maimuţoi şi maimuţe şi fără personaje sinistre.

 Clujul şi Sibiul, oraşele simbol ale Transilvaniei, încep de astăzi să trăiască total altfel, chiar dacă sunt vremuri de criză. Cea de-a IX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, cunoscut de cinefili sub numele simplu de scenă, TIFF, începe tot astăzi, 28 mai, şi va “rula” tot până pe 6 iunie.


Clujul respiră deja un alt aer şi pentru a vă convinge nu trebuie decât să faceţi o plimbare prin zona P-ţa Unirii, Universităţii, Eroilor şi veţi vedea o altă lume, cu alţi ochi. Clujul e cu totul unic în aceste zile, iar ceea ce se întâmplă în zona centrală a oraşului te trimite cu gândul la Sarajevo, Karlovy Vary sau Salonic, dar, de ce nu, şi la ceea ce se întâmplă la Veneţia, Berlin sau Grand Palais de Festival de pe Croissete-ul din Cannes.

 

 în acest an, în afara celor două locaţii în aer liber din anii trecuţi, Echinox şi Taverna (a ieşit în acest an), a intrat şi superlocaţia din P-ţa Unirii, unde, dacă nu plouă până la 20:00, vom avea şi Marea Deschidere TIFF 2010, plus aceeaşi curte interioară de la Echinox - UBB, Cinema Republica, Cinema Victoria, Cinema Arta, Cinema City - Iulius Mall, Auditorium Maximum UBB, Insomnia Cafe, Janis La Stuff şi Meeting Point la Muzeul de Artă! Superpetreceri la Diesel, Conti, My Way, Da Vinci şi City Plaza! Un eveniment care ridică oraşul din punct de vedere cultural. Şi nu mai putem spune decât: Motor!!!

 

Cea de-a XVII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu începe astăzi, 28 mai, şi se va desfăşura până pe 6 iunie 2010, având tema “întrebări” / “Questions”. FITS, cel mai important festival anual de artele spectacolului din România şi al treilea ca amploare şi importanţă din Europa, propune un program care aduce la Sibiu participanţi din 70 de ţări şi prezintă 350 de evenimente ce se desfăşoară în 66 de spaţii convenţionale şi neconvenţionale de joc, aşteptând zilnic 35.000 de spectatori!!!

 

Trebuie să ajungeţi la Sibiu până duminica viitoare pentru că veţi vedea un oraş care trăieşte prin toţi porii un eveniment magistral. Ce veţi vedea la Sibiu este similar cu ce puteţi vedea la Avignon, în Franţa, sau la Edinburgh, în Marea Britanie. Piaţa Mare, Piaţa Mică, Piaţa Huet, Sala Teatrului Radu Stanca, Sala Thalia, Curţile Bisericilor Săseşti Fortificate din jurul Sibiului, sunt doar o parte dintre locaţiile unde veţi putea mânca teatru pe pâine. Să se ridice cortina!

 

M-am întrebat întotdeauna şi am suferit sincer din cauza faptului că aceste două evenimente de excepţie ale Transilvaniei se desfăşoară exact în aceeaşi perioadă. La fel ca mine sunt, probabil, foarte mulţi cei care regretă suprapunerea lor. Mi-aş fi dorit ca unul să fie la început de iunie, iar celălalt, la început de iulie. Din păcate, întrebându-i pe Tudor Giurgiu, Constantin Chiriac şi Cristian Radu, cei trei amfitrioni ai TIFF şi FITS, de ce nu se înţeleg pentru a muta unul dintre ei evenimentul, am înţeles că nu e vorba de lipsa de flexibilitate, ci, pur şi simplu, de calendarul internaţional al festivalurilor de film şi teatru.

 

 E vorba de prezenţa unor trupe, a unor scenografi, regizori şi, nu în ultimul rând, a unor critici de teatru şi film din presa internaţională. Festivalul de Teatru de la Sibiu este cu puţin timp înaintea marelui festival de la Avignon, iar cel de film de la Cluj este la câteva zile după ce se încheie marele Festival de Film de la Cannes şi cu puţin timp înainte de a începe Karlovy Vary. Nu cred că titlul corect este TIFF 2010 sau FITS 2010, ci conjuncţia “sau” ar trebui înlocuită cu “şi”.

 

Comenteaza