Un Crin repetent

Un Crin repetent
Într-un fel de drept la replică dat în cadrul dezbaterii cu circ de la moţiunea de cenzură, Crin Antonescu făcea caz de faptul că lui i se reproşează că a rămas repetent în facultate pentru că altceva nu are lumea să-i reproşeze.

Cam aşa se vede liderul liberal, perfect, minunat, ireproşabil, doar cu nişte păcate ale tinereţii care, în concepţia sa, după ce au fost dezvăluite, gata, au şi fost şterse.

 

Lucrurile nu merg aşa. Şi chiar Crin Antonescu nu le lasă să meargă aşa. Câtă vreme, de pildă, el nu spune corect numele PDL, vorbind numai de PD, nu poate avea pretenţia să i se treacă repetenţia cu vederea. Căci în politică se aplică regula dinte pentru dinte. Singurul caz în care repetenţia dublă a lui Crin ar putea trece drept un accident de parcurs ar fi dacă liderul liberal ar fi, acum, un om harnic, punctual, fără absenţe la Senat şi care vine cu temele făcute la orice dezbatere.

 

Dar când vezi chiulangiul de astăzi, recordman la absenţe în Senat, nu poţi să treci cu vedere repetentia de la facultate. Iar explicaţiile servite public sunt chiar mai agravante decât ar fi fost absenţa oricăror explicaţii. Să spui că ai rămas repetent ca să nu ajungi profesor la ţară, cum a spus Crin, mie mi se pare jignitor pentru milioanele de români care trăiesc la ţară. Adică nu ai vrut să ne vii profesor, dar acum vrei voturile noastre, nu?! Ce s-ar fi întâmplat cu România dacă toţi ar fi urmat exemplul lui Crin şi ar fi rămas repetenţi ca să nu ajungă la ţară?!

 

Las la o parte faptul că, până la urmă, Crin Antonescu a ajuns cu media lui tot profesor la ţară! (Mărturisesc, nici eu nu am vrut să merg profesor de română la ţară. Dar pentru asta am ales să învăţ foarte bine şi să ies şef de promoţie. în plus, eu nu candidez ca să cer voturile celor de care, ca tânăr absolvent de facultate, am fugit!)

 

Când intri în politică, trebuie să-ţi asumi că nimic din biografia ta nu poate fi secret, că locuinţa ta devine una cu pereţii de sticlă prin care se vede cam tot ce faci. Apoi, trebuie să devină limpede pentru tine că ţi se vor lipi etichete pe frunte, etichete de care nu vei scăpa. Şi câtă vreme tu, Crin Antonescu, foloseşti cuvântul flota ca etichetă pentru Băsescu, nu ai dreptul să spui nici pâs atunci când ţi se aduce aminte că ai fost repetent. Câtă vreme numeşti PDL doar cu PD, nu te aştepta să nu-ţi pună ceilalţi oglinda în faţă şi să-ţi spună că eşti chiulangiu.

 

Crin Antonescu însuşi ne-a adus aminte, recent, că a fost repetent. Şi că a chiulit de la facultate. Pentru că a rămas repetent şi la capitolul istorie modernă, şi a chiulit şi la eventualele lecţii despre toleranţă. Altfel nu se poate explica primitivismul reacţiei sale faţă de alegerea lui Laszlo Tökes ca vicepreşedinte al Parlamentului European.

 

Nu sunt un fan al politicianului maghiar, am scris că greşeşte flagrant în problema Roşia Montană, dar acestea sunt mici aspecte punctuale. Aspectul general este că noi trăim într-o Europă a naţiunilor care se respectă, într-o democraţie continentală alcătuită numai din minorităţi demografice. Iar ieşirea lui Crin Antonescu se poate scuza numai prin faptul că a fost repetent, de două ori, la Istorie. Şi vrea să rămână repetent şi la democraţie europeană.

 

Comenteaza