Un mitropolit ardelean pentru Cluj

Un mitropolit ardelean pentru Cluj
Aceasta era marea încercare care, în cele din urmă, a fost trecută şi mai ales înţeleasă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Tânăra mitropolie a Ardealului de Nord avea nevoie de un om al locului şi de un ierarh nu doar iscusit, ci şi de unul tolerant, echilibrat şi cu trăire duhovnicească, dar deopotriva implicat în viaţa cetăţii. Ardealul de Nord l-a găsit luni seară, când 6 din 8 înalţi ierarhi au votat pentru arhiepiscopul de Alba Iulia ca opţiune pentru scaunul mitropolitan şi iată că ieri Sfântul Sinod al BOR a reiterat ceea ce s-a întâmplat luni seară la Adunarea eparhială. Noul mitropolit al Clujului este începând de ieri de la ora 11:30 Înaltpreasfinţitul Andrei Andreicuţ, arhiepiscop din 1998 de Alba Iulia şi episcop din ‘90 al aceleiaşi eparhii. Sigur că astăzi, la fel ca si ieri, creştinii ortodocşi, dar nu numai, s-au preocupat şi s-au întrebat dacă alegerea Înaltului Andrei este o opţiune înţeleaptă.

Aici aş nota ceea ce a spus ieri, imediat după alegerea Înaltului Andrei în scaunul mitropolitan, marele actor Dorel Vişan, cel care chiar dacă poate şi l-ar fi dorit ales în scaunul mitropolitan pe Preasfinţia Sa Irineu Bistriţeanul, a ştiut cu eleganţă izvorâtă din credinţă să spună un lucru frumos, care ar trebui însuşit de toţi credincioşii care poate aveau o altă opţiune: "Dacă Sfântul Sinod crede că aceasta e formula cea mai bună, accept!". Această atitudine atât de matură poate ar trebui îmbrăţişată de către toţi cei care au avut ieri la aflarea veştii o uşoara mâhnire. Trebuie spus că Mitropolitul Nostru, Andrei, ce nume frumos în istoria creştină a poporului român, este nu doar un simplu ierarh al BOR.

Domnia Sa este, totodată, un intelectual remarcabil, un manager desăvârşit, un diplomat consacrat în relaţia cu celelalte Biserici, surori sau nu, şi, nu în ultimul rând, un mare slujitor duhovnicesc şi un trăitor real întru ortodoxie. Înaltul Andrei a fost hirotonit ca diacon şi preot la Turda, unde a stat 7 ani şi, deşi a fost născut la Maramureş, mama sa era originară din judeţul Cluj. Dar poate una dintre cele mai importante caracteristici ale Înaltului Andrei este tocmai apropierea reală pe care acesta nu a ascuns-o niciodată faţă de Înaltul Nostru Bartolomeu, cel care i-a fost nu doar model şi vlădică, ci şi un model al devenirii sale. Poate cu greu se găsea un ierarh în cadrul BOR, care să continue misiunea, lucrarea şi proiectele Înaltului Bartolomeu. În 2005, când a fost pierdută, contrar aşteptărilor, bătălia pentru scaunul mitropolitan de la Sibiu, lăsat liber de bătrânul ierarh Antonie Plămădeală, suflarea ardeleană a primit poate în primă fază cu surprindere retragerea în tăcere a ierarhului Andrei între zidurile cetăţtii din Alba Iulia.

Dar iată că Bunul Dumnezeu a vegheat ca nedreptatea de atunci să fie reparată. Cel care a fost singurul ierarh pe care Înaltul Bartolomeu l-a acceptat şi şi l-ar fi dorit ca şi superior ierarhic în Ardeal, Andrei de Alba Iulia a ajuns să-i urmeze în scaunul mitropolitan tocmai celui pe care l-a iubit atât de mult şi căruia i-a fost frate de nădejde. Cu siguranţă, de acolo din Ceruri, de unde ne priveşte acum, iubitul nostru părinte Bartolomeu e împăcat. Un tradiţionalist al Bisericii, un român autentic, un ardelean iubitor de tradiţii şi păstrător de cutume a ajuns să-i continue misiunea.

Poate că alegerea Înaltului Andrei pe scaunul de la Cluj este şi o dovadă a maturităţii depline şi a respectului absolut de care Preafericitul Părinte Daniel îl acordă credincioşilor ardeleni. Andrei, la fel ca şi Bartolomeu, nu s-a numarat printre apropiaţii actualului patriarh, făcând parte, mai degrabă, dintr-o aşa-numită tabără opusă acestuia. Acest lucru se ştia şi tocmai faptul că doi dintre aşa-zişii opozanţi ai actualului patriarh au acţionat ca şi principali vectori de influenţă, de susţinere a ÎPS Andrei la funcţia de mitropolit. Mitropolitul Teofan al Moldovei, precum şi bătrânul ierarh, atât de iubit de credincioşii săi, Iustinian al Maramureşului, reprezentanţi de vază ai curentului tradiţionalist, istoricist din cadrul BOR, l-au susţinut fără rezerve pe ÎPS Andrei. Prin urcarea pe scaunul mitropolitan de la Cluj al ÎPS Andrei aripa tradiţionalistă din cadrul BOR a câştigat o poziţie-cheie în cadrul ierarhiei clericale din cadrul Bisericii. Dar încă o dată trebuie să amintesc că acest lucru era greu de realizat dacă Preafericitul părinte patriarh nu ar fi dovedit o maturitate de păstor real al unei astfel de Biserici, atât de importante.

Sfântul Sinod, desi ar fi putut să o facă fără a atinge nici cutumele, nici dogmele, ar fi putut să propună un al treilea sau chiar un al patrulea candidat pentru scaunul mitropolitan de la Cluj, nu a făcut acest lucru. Acest lucru nu s-a întâmplat, deşi s-a vorbit mult despre intrarea în cursă a episcopului de Covasna şi Harghita, Ioan Selejan, sau a episcopului vicar de Bucureşti, Ciprian Câmpineanu. La fel cum înainte se vorbise mult despre intrarea în cursă a unuia dintre cei doi ierarhi mitropolitani ai Occidentului, Serafim de la Nurnnberg şi Iosif de la Paris. Sfântul Sinod a înţeles însă să respecte dorinţele clujenilor şi acest fapt este extrem de important pentru viitorul Ortodoxiei din Ardeal. Pentru Biserica Ortodoxă alegerea Înaltului Andrei reprezintă o dovadă de maturitate deplină şi respect total faţă de dorinţele ierarhilor şi poporului deopotrivă trăitor în cadrul Mitropoliei Clujului. Sigur că există încă supărări în sufletele unora care şi-ar fi dorit ca Preasfinţitul Irineu să urce pe scaunul învăţătorului său, Bartolomeu.

Dar cu toate că acest lucru nu s-a întâmplat, rămâne ideea deosebită enunţată de părintele Ioan Chirilă, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din cadrul UBB, aseară la REALITATEA TV Cluj: Cei trei ierarhi trebuie să colaboreze şi să-şi unească priceperile si harul duhovnicesc pentru binele acestei Mitropolii a Clujului. Şi în memoria Părintelui Nostru, Bartolomeu". Cu siguranţă, părintele profesor făcea referire în spusa sa atât de profundă tocmai la doi dintre ierarhii clujeni atât de iubiţi şi respectaţi, PS Irineu Bistriţeanul şi PS Vasile Someşanul, care împreună cu noul mitropolit Andrei trebuie să facă echipă pentru ca misiunea şi proiectele Înaltului Bartolomeu să continue pe aceste meleaguri.

Noi, credincioşii acestei mitropolii trebuie să-l respectăm, să-l iubim şi să-i fim aproape celui care începând de ieri este părintele nostru duhovnicesc, Mitropolitul Andrei al Clujului! Bunul Dumnezeu să-l aibă în paza Sa şi pe noi toţi alăturea de dânsul!

 

 

Comenteaza