Un trio formidabil

Un trio formidabil
Asta e saga: Bastos, Felgueiras şi Andone au răpus Braga.

Supranumită "Roma Portugaliei", Braga s-a trezit prinsă în laţul vişiniu şi nu s-a putut împotrivi sorţii.

Degeaba a studiat staff-ul lui Peseiro jocul campioanei României, fiindcă nu i-a descoperit antidotul. 2-0 e cel mai periculos scor şi pentru CFR. Nu e un clişeu, e o provocare pentru proaspătul lider. După al treilea debut victorios în grupele Ligii Campionilor, au apărut mugurii calificării. Primăvara europeană nu e departe, e timpul să fie depăşit acest prag psihologic. Măcar o prezenţă în Europa League e accesibilă. Când aduni cinci victorii consecutive, ai dreptul să priveşti cu încredere fără să stârneşti zâmbete condescendente audienţei.

Nu doar stadionul era săpat în stâncă. La începutul partidei, Sougou şi Kapetanos au fost doborâţi de doi adversari tari ca piatra, îmbrăcaţi în alb şi roşu, culorile preluate de la Arsenal. Sougou s-a răzbunat cu prima ocazie. I-a pasat lui Bastos printre fundaşii întârziaţi, iar brazilianul l-a învins cu calm pe fostul său coleg, Beto. Al doilea gol merită revăzut şi prezentat copiilor care învaţă alfabetul fotbalului. Înconjurat de trei adversari, Bastos a ales cea mai grea variantă. A trecut printre ei! A schimbat direcţia din gleznă, s-a ajutat de ricoşeurile norocoase. Al patrulea jucător a venit disperat să-l blocheze. Tardiv, pentru că balonul zburase deja şi îmbrăţişase plasa.

O seară incredibilă pentru fotbalistul care i-a exasperat pe Cârţu şi Minteuan şi-i certase cu degetul mijlociu pe spectatorii din Gruia, enervaţi de indolenţa şi egoismul său. Până şi Andone a mărturisit că a vrut să-l dea afară când a revenit la CFR. Proscrisul a devenit erou, graţie unei schimbări radicale. Acum poate ridica două degete, să arate semnul victoriei. Nu mai arestează mingea, nu mai joacă singur. La 27 de ani s-a hotărât să nu-şi mai dribleze talentul. Sougou are un concurent pentru un transfer extern. Licitaţia abia a început.

Şi Felgueiras aştepta o revanşă. Nici el, nici Bastos nu au fost consideraţi suficient de buni pentru a fi păstraţi în lotul lui Braga. Consiliul de Administraţie ar trebui să le solicite daune antrenorului şi directorului sportiv care au hotărât să renunţe la ei. Miercuri seară au pierdut un meci şi un milion de euro. Dacă mai existau semne de întrebare, acum s-au risipit. CFR nu a rămas cu un post descoperit după plecarea lui Beto. Felgueiras a apărat senzaţional într-o partidă în care gazdele au avut 23 de şuturi pe poartă! Nu s-a pierdut cu firea, nu a mai ieşit greşit pe centrări, nu a mai făcut un penalty cadou, ca în returul cu Basel. Pur şi simplu a închis poarta şi a ascuns cheia în mănuşi. Reflexele sale i-au demoralizat pe atacanţi şi l-au exasperat pe Jose Peseiro.
Un alt refuzat, Ioan Andone, a zâmbit în noapte. Alungat din Gruia în 2008, chiar în buza Ligii Campionilor, tehnicianul a ajuns în sfârşit în grupele celei mai importante competiţii intercluburi. A pornit de jos, din tururile preliminare, şi a câştigat fiecare întâlnire. La Braga a mutat inspirat, şi-a securizat banda stângă folosindu-l pe Sepsi, a mizat şi pe orgoliul lui Alberto. Tactica sa nu e complicată, dar este extrem de eficientă. Jocul este simplu şi direct, după chipul şi asemănarea antrenorului. În trei pase, fără floricele inutile, balonul ajunge în careu. Adversarul se consolează cu posesia, clujenii merg la bancomat. Echipa nu acuză oboseala, fiindcă formaţia se schimbă în fiecare partidă. Nici absenţele provocate de suspendări şi accidentări nu se simt. E un pariu adjudecat într-un sezon ce se anunţă epuizant şi plin de capcane.

Am crezut că Andone e doar un profitor al unui sistem căruia îi cunoştea vulnerabilităţile. Că nu se descurcă fără plasa de siguranţă întinsă de conducătorii influenţi şi fără relaţiile fabricate în anii petrecuţi în preajma mingii. „Fălcosul" a făcut recurs şi a obţinut o decizie favorabilă la Tribunalul Fotbalului. Pentru că „Respect" nu e un simplu mesaj promovat de UEFA, îl felicit pe Andone, din acest colţ de pagină, pentru rezultatele foarte bune din Europa.

Etichete
Comenteaza