Vivat academia!

Vivat academia!
Este uluitor cât de multă recunoştinţă datorează întreg mapamondul Clujului universitar. Gândiţi-vă doar o clipă.

Găseşti peste tot în lume absolvenţi din Cluj-Napoca care aşază involuntar oraşul pe harta recunoaşterii globale.

Dascăli în universităţile, liceele şi şcolile de pe toate meridianele pământului.
Medici care stau la căpătâiul suferinzilor, care salvează eroic vieţi în fiecare zi, care se întorc încă o dată în noapte la spital să se convingă pentru ultima oară că durerea este învinsă. Arhitecţi şi constructori care imaginează, concep şi apoi plămădesc adevărate opere de artă civilă sau industrială. Ingineri care dezvoltă megastructuri revoluţionare care desfid fizica. Sau care proiectează nave ori maşini din ce în ce mai îndrăzneţe ori care inventează minuni tehnologice care fac viaţa mai lungă sau mai uşoară. Savanţi care descifrează structură genomului, care caută secretele antimateriei, care dezvoltă biomolecule noi, care învăţă să controleze robotica. Specialişti care miniaturizează mijloacele de comunicare sau care inventează combustibili curaţi şi puternici cu care să înceapă aventura spaţială.

Avocaţi care pledează în tribunale de pe cinci continente sau care perfectează contracte de milioane în tranzacţii comerciale. Exploratori curajoşi care se duc cu îndrăzneală în locuri unde nimeni nu a mai fost vreodată, doar pentru a găsi o specie nouă sau a salva una pe cale de dispariţie, pentru a vedea cu ochii lor un mineral neobişnuit, sau pur şi simplu, pentru că există. Artişti ai celor şapte arte despre care se vorbeşte cu încântare şi recunoştinţă pe marile scene ale capitalelor mondiale şi în marile muzee ale lumii. Lideri economici care manevrează capitaluri sau care conduc sau administrează afaceri profitabile în companii multinaţionale , în situri industriale, în city-urile financiare sau în companii de familie. Care sunt inspiraţi de viteză, acces, tehnologie, inteligenţă, progres şi eficienţă. Politicieni care cred în noi frontiere şi noi orizonturi ale democraţiei, într-o societate modernă şi progresistă care oferă şanse pentru o viaţă mai bună.

Astăzi începe noul an universitar în capitala academică a Transilvaniei. Peste 150.000 de studenţi şi profesori şi susţinători se aventurează într-un nou ciclu de cunoaştere şi de performanţă. Acesta ciclu este, fără îndoială, diferit de data asta pentru că Clujul are un nou leadership academic care, pe lângă misiunea binecunoscută, are acum şi o datorie restauratorie. ?i anume să reinsereze cuvinte mai puţin cunoscute sau mai puţin rostite în ultima vreme în vocabularul generaţiei care se aşază astăzi în băncile amfiteatrelor: încredere, onestitate, umanitate, respect, altruism, mândrie, patriotism. Acasă. România. Fiecare început de an academic în Cluj-Napoca este un trimf al celor pe care focul interior îi face să abandoneze o viaţă ordinară şi îi trimite spre învăţătura. Al celor care sunt hotărâţi să continue calea cunoaşterii, dedicându-se unei profesii. Al celor pe care dorinţa de mai mult îi face să ducă profesia la alte culmi, în căutarea carierei. Nu în ultimul rând, al celor care nu se vor opri la cariere, ci aspiră să devină legendă. Pentru toţi aceştia: Vivat academia! Vivat nostra civitas!

Comenteaza