BAC mai scurt, salarii de merit pentru profesori şi note pentru elevii din clasele a III-a şi a IV-a. Cum sunt primite noile propuneri

BAC mai scurt, salarii de merit pentru profesori şi note pentru elevii din clasele a III-a şi a IV-a. Cum sunt primite noile propuneri
Scurtarea perioadei de desfăşurare a BAC-ului, reintroducerea salariului de merit pentru profesori, evaluări cu note pentru elevii claselor a III-a şi a IV-a şi modificări ale metodologiilor de examen sunt propunerile pe care inspectorii şcolari le vor înainta Ministerului Educaţiei.

Şefii de inspectorate şcolare din Regiunea de Nord-Vest propun Ministerului Educaţiei mai multe măsuri, printre care se numără reintroducerea salariului de merit şi scurtarea perioadei de desfăşurare a bacalaureatului. Aceştia spun că o nouă lege a educaţiei trebuie să ţină cont de finanţarea adecvată a învăţământului şi de recompensarea reală a performanţei profesorilor şi elevilor.

"Se fac modificări acolo unde noi considerăm că ar fi util de făcut aceste modificări, atât pe legea 1 cât sau pe o nouă lege care urma să se aprobe în parlament, cât şi pe toate metodologiile care sunt legate de examene sau de desfăşurarea procesului de învăţământ în unităţile şcolare", explică Valentin Cuibus, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj.

În ochii profesorilor reintroducerea salarii de merit şi a unor premii pentru elevii merituoşi ar putea reprezenta o motivaţie în plus pentru aceştia. "Reintroducerea salariului de merit şi a unor fonduri pentru elevi mi se par inişiative constructive, mi se pare că va fi un stimulent atât pentru profesori, cât şi pentru copii", a precizat Mirela Budişan, profesor de informatică, director adjunct al Liceului Teoretic Nicolae Bălcescu din Cluj-Napoca.

Iniţiativa care prevede scurtarea perioadei de desfăşurare a bacalaureatului prin organizarea probelor de competenţe lingvistice şi digitale în timpul anilor este îmbrăţişată şi de profesori.

"E adevărat că perioada BAC-ului, luând în considerare şi  săptămânile  în care se desfăşoară competenţele, la care se adaugă, precum şi partea de probe scrise, este foarte lungă. Probabil că ar putea fi găsită o soluţie, poate în timpul vacanţei intersemestriale sau să se aloce nişte weekend-uri", adaugă Budişan.

De altfel, mutarea competenţelor în timpul anului şcolar pare a fi o idee pe placul liceenilor, care apreciază că, în acest fel, s-ar concentra mai bine pe ceea ce înseamnă probele scrise. Iată ce spun elevii:

"Având în vedere că nu sunt probele aşa de grele, e ceva mai simplu, ar putea să le pună în timpul anului ca la sfârşit să putem să ne axăm mai mult pe probele scrise"

"Ar fi o idee bună, pentru că competenţele au fost pe timp de o săptămână şi bacul într-o săptămână toată materia"

"Depinde de noua organizate. Poate nu ar fi o idee rea ca probele orale să se dea pe parcursul anului. Aşa mai scapă şi elevii de o grijă. S-ar putea da şi în ultima săptămână de şcoală, spre exemplu"

Inspectorii mai propun şi introducerea din clasele a III-a şi a IV-a a evaluării prin note, pentru facilitarea adaptării elevilor în clasa a V-a.

"Propunerea pe care am analizat-o, de a se da note la clasele a 3a şi a 4a, este foarte importantă pentru că există un şoc în momentul în care copilul trece de la calificative, trece de la învăţătoare şi ajunge la profesori", a precizat şeful ISJ Cluj.

Propunerile inspectorilor şcolari din regiunea nord-vest vor fi finalizate în această săptămână, după care vor fi trimise ministerului. După estimările oficialilor, proiectul de lege ar putea fi definitivat până la sfârşitul acestui an.

Comenteaza