Scandalul de la Şincai - de pe Facebook, în sala de spectacole

Scandalul de la Şincai - de pe Facebook, în sala de spectacole
La un an de când un liceu de elită din Cluj-Napoca a fost zguduit de un scandal “fabricat” pe Facebook, povestea se mută în sala de teatru.

În Clujul anului 2015, zeci de elevi ai unui liceu de elită din centrul oraşului au fost luaţi la ochi de conducerea şcolii după ce au fost prinşi că au distribuit, pe un grup secret creat pe o reţea de socializare, mesaje jignitoare despre profesorii lor. Ceea ce a început ca o mică glumă s-a transformat, rapid, într-un adevărat scandal care a zguduit sistemul educaţional.

Bogdan Georgescu, autorul spectacolului "Antisocial", a folosit scandalul de la liceul clujean ca punct de plecare pentru a construi o poveste complexă şi interesantă, transformând astfel sala de teatru în spaţiu de dezbatere a crizei care acaparează sistemul educaţional şi a conflictului dintre generaţii care a luat amploare în mediul online.

"Scandalul de la Şincai a fost punctul de plecare, pretextul, în încercarea de a radiografia sistemul educaţional românesc. Dacă în momentul în care s-a întâmplat, Facebook a luat foc şi toată lumea vorbea despre povestea de la Şincai şi despre cât de învechit e sistemul de educaţie din România, după o săptămână discuţia a început să pălească și prioritatea reinventării sistemului educaţional a devenit, din nou, secundară.

A fost pusă la colţ. Am vrut să păstrez necesitatea acestei schimbări în atenţia publică şi să construiesc un spaţiu de analiză şi dezbatere. Cel mai grav în toată povestea și de fapt unul dintre lucrurile care m-a revoltat cel mai tare a fost faptul că era mai important de salvat prestigiul şcolii, decât nevoia de a analiza și a înţelege cum s-a ajuns în această situaţie", a declarat Bogdan Georgescu, pentru ZIUA de CLUJ.

În opinia sa, actuala criză cu care se confruntă sistemul educaţional din România ar putea fi combătută prin discuţii între cei trei factori principali implicaţi (elevi, părinţi, profesori), de la egal la egal, fără condescendenţă şi abuz de putere, dar prin asumarea unei strategii în care permanenta schimbare să fie motorul care duce lucrurile mai departe.

Spectacolul a fost construit prin tehnici de artă activă, un concept care presupune o implicare la nivel de analiză şi înţelegere a diferitelor perspective a tuturor membrilor echipei creative, dar şi implicarea personală, cu experienţe şi amintiri, a performerilor, asumarea spectacolului și aducerea în atenţia publică a unor subiecte care ori sunt ignorate deliberat, ori băgate sub preş.

Spectacolul a debutat anul trecut, iar câţiva dintre tinerii implicaţi în scandalul care a acaparat liceul clujean au fost prezenţi în sală, la una din reprezentaţiile susţinute. "Cred că a fost una din cele mai interesante dezbateri din turneu, dar şi emoţionantă, din cauza implicării directe a celor din public. Din păcate, ce spuneau ei e că nimic nu s-a schimbat la aproape un an de la acest scandal și termenii discuției sunt aceeași: vină, vinovat, pedeapsă", mărturiseşte Georgescu.

"Antisocial" revine la Cluj luni, 22 februarie, de la orele 18:00 şi 20:00, la sala de spectacole Radio Cluj.

Comenteaza