Laureat al Premiului Nobel pentru Chimie, Doctor Honoris Causa al UBB

Laureat al Premiului Nobel pentru Chimie, Doctor Honoris Causa al UBB
Stefan W. Hell, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în 2014, a primit marți titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Babeș-Bolyai.

Născut în România, la Arad, în 1962, Hell provine din o familie ai cărei strămoși fac parte din rândul șvabilor ajunși în Banat după 1718. Ulterior, în adolescență, a părăsit țara, împreună cu părinții săi, pentru a se stabili în Germania.

"După cum știți, mulți etnici germani au profitat de șansa de a pleca din țară. Era clar că comunismul nu era cel mai propice mediu politic și am reușit să plecăm din țară legal, în 1978, într-un orășel industrial aflat pe malul Rinului. Am reușit acolo în școală de fapt destul de bine, pentru că aveam o educație excelentă cu care veneam din România. Am fost cel mai bun la matematică și la fizică, dar și la germană", a spus Hell, citat de agerpres.ro.

El adăugat că pregătirea sa școlară de acasă a fost echivalată în Germania unei clase cu un an mai mare. În 1990 și-a obținut doctoratul la Universitatea din Heidelberg și este director al Institutului Max Planck pentru Chimie și Biofizică.

Între 1993 și 1996, a lucrat în cadrul Universității din Turku (Finlanda), la Departamentul pentru Fizică Medicală, unde a dezvoltat principiul Stimulated Emission Depletion Microscopy. Prin inventarea și dezvoltarea ulterioară a STED și prin alte metode ale microscopiei, a demonstrat că poate îmbunătăți substanțial puterea de rezoluție a microscopiei fluorescente, ce era în prealabil limitată la jumătate din lungimea de undă a luminii captate (> 200 nanometri).

Rezoluția este cea mai importantă proprietate a unui microscop. Hell a fost primul care a demonstrat, atât din punct de vedere teoretic, cât și experimental, cum se poate decupla rezoluția microscopului cu fluorescență de difracție și cum poate fi mărită cu o fracțiune a lungimii de undă a luminii (pe scară nanometrică).

Etichete
Comenteaza