UBB, prima universitate din România şi în clasamentele americane

UBB, prima universitate din România şi în clasamentele americane

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a fost inclusă pe cea mai înaltă poziție din România într-unul dintre clasamentele internaționale ale anului 2018, ranking-ul US News Best Global Universities, realizat în spaţiul academic american.

Potrivit ediției curente a clasamentului, UBB se situează pe poziția 575 la nivel mondial.

La nivel național, UBB ocupă cea mai înaltă poziție din clasament, fiind urmată de Universitatea Politehnica din București (poziția 745 la nivel mondial), Universitatea din București (poziția 774 la nivel global), Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași (situată, la nivel internațional, pe poziția 1058), Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila (poziția 1060 în clasamentul general), Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu din Cluj-Napoca (poziția 1117), Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa din Iași (poziția 1173) și Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași (poziția 1226).

 „Este unul dintre cele mai importante clasamente internaționale și cel mai important realizat în spațiul american, iar faptul că UBB a câștigat câteva poziții față de anul trecut, când s-a clasat pe locul 583, în timp ce alte universități din țară au pierdut poziții în clasament, reprezintă efectul politicilor academice din UBB și al susținerii interne a publicațiilor Web of Science. Totodată, aceasta este cea mai bună clasare a unei universități românești în clasamentele realizate în anul 2018, fapt care confirmă statutul de universitate internațională de excelență acordat Universităţii Babeş-Bolyai în urma auditului academic QS STAR din Marea Britanie. În acest moment UBB are 1000+ studenți străini din 60 de țări. De asemenea, la nivel național, UBB este o universitate de referință, cea mai mare la momentul actual, atrăgând studenți din toată țara (vezi harta atașată)”, a afirmat Daniel David, prorectorul UBB responsabil de cercetare, competitivitate-excelență și publicații științifice.

Acesta a subliniat, pe de altă parte, că „din păcate, o serie de reglementări naționale (mai vechi și mai recente) și o serie de decizii greșite ne separă de aria academică internațională și/sau nu ne permit să fim competitivi atunci când reușim să intrăm în această arie academică. Spre exemplu, promovarea academică a fost prost înțeleasă și reglementată recent, afectând competitivitatea universităților românești, prin faptul că suntem obligați să transferăm posturi pe perioadă determinată în posturi pe perioadă nedeterminată, fără concurs! Unele reglementări CNATDCU ale ministerului au creat situația absurdă ca în unele domenii, chiar dacă din doctorat sunt publicații Nature/Science sau în Top-10 din specialitate, totuși să nu se poată susține teza, decât dacă există publicații de tip conferință. Mai concret cu referire la UBB, tot ca urmare a politicilor academice naționale recente, prin care s-au tăiat locurile marilor universități ale țării, în anul 2018 peste 110 studenți la nivel de master au fost împiedicați să studieze gratuit la UBB, acest lucru afectîndu-i mai ales pe cei care nu-și permit achitarea unor taxe de școlarizare. În aceste condiții, UBB solicită Ministerului Educației Naționale punerea în acord a legislației și practicilor academice naționale cu cele din aria academică europeană și dezvoltarea unor programe de excelență (după modelul celor din Germania și UK), prin care universitățile românești care au o șansă să fie competitive în aria academică internațională să fie susținute în acest demers. Aceste programe pot veni la pachet cu programe de susținere a universităților mai mici, regionale/locale, cu implicarea autorităților regionale/locale. De asemenea, UBB solicită Ministerului Cercetării și Inovării dezvoltarea unor programe de susținere a cercetătorilor pe perioadă nedeterminată și a instrastucturii de cercetare din universitățile de excelență și organizarea predictibilă de competiții pentru susținerea cercetătorilor angajați în universități pe perioadă determinată. În fine, UBB solicită Ministerului Fondurilor Europene să gândească o politică de dezvoltare academică echilibrată și nebirocratică pentru toate regiunile țării, în cheltuire fondurilor europene; în acest moment toate proiectele majore de infrastructură a cercetării se află în sudul țării. În acest context, pentru se evita irosirea banilor europeni, aceștia trebuie dirijați în zonele de competitivitate națională (care pot deveni astfel competitive și internațional) și în cele care au potențialul de a ajunge competitive național. Infuzia de fonduri europene în zone și proiecte definite politic și/sau iluzoriu, duce la irosirea unor oportunități de dezvoltare a țării”.

US News Best Global Universities este unul dintre cele mai importante clasamente internaționale care ierarhizează universitățile pe baza performanțelor academice, dar și în funcție reputația globală și regională a acestora. Clasamentul general US News Best Global Univesities include cele mai bune 1250 de universități din 75 de țări ale lumii, ale căror performanțe au fost analizate în funcție de 13 indicatori vizând reputația globală și regională a cercetării, publicațiile și manifestările științifice, impactul și numărul total al citărilor, colaborările internaționale. 

 

Comenteaza