Cât plătesc Primăria şi Consiliul Judeţean pentru Olimpiada Internaţională de Matematică

Cât plătesc Primăria şi Consiliul Judeţean pentru Olimpiada Internaţională de Matematică
Cluj-Napoca găzduieşte în 2018, în premieră, Olimpiada Internațională de Matematică (OIM). Consiliul Judeţean şi Primăria alocă 725.000 de lei pentru organizarea competiţiei ce se va desfăşura, între 3-14 iulie, la Sala Polivalentă, şi la care vor participa 700 de elevi din 120 de ţări.

275.000 lei este alocarea aprobată de la bugetul local al municipiului pentru această competiție. De asemenea, Primăria Cluj-Napoca sprijină organizarea OIM prin asigurarea necesarului de bănci (700) în Sala Polivalentă, locul de desfășurare a concursului mondial. Sprijinul financiar al CJ se ridică la 450.000 de lei.

Fiecare ţară participantă poate să trimită o echipă de maxium șase  elevi de liceu sau tineri care nu sunt studenţi în momentul organizării evenimentului, la care se adugă preşedintele delegaţiei, adjunctul şi eventual observatori. Cei 700 de concurenţi din peste 100 de ţări vor concura simultan în Sala Polivalentă din Cluj între 3 şi 14 iulie, această perioadă fiind aleasă şi pentru valoarea ei simbolică, ştiind că pi = 3,14.

În timpul desfăşurării olimpiadei, concurenţii trebuie să rezolve, individual, două subiecte de concurs în două zile consecutive, fiecare conţinând trei probleme. Fiecare problemă este notată cu 7 puncte.

Medaliile de aur, argint şi bronz sunt acordate în proporţie de 1:2:3 în funcţie de rezultatele totale - jumătate din participanţi primesc o medalie. Pentru a încuraja cât mai mulţi elevi să soluţioneze problemele complet, sunt acordate menţiuni acelora care au obţinut 7 puncte pentru cel puţin o problemă rezolvată.

Olimpiada Internaţională de Matematică IMO 2018 are şi o mascotă, care este ursul brun carpatin, în condiţiile în care România are cea mai mare populaţie de urşi din Europa, 6.500 de exemplare trăiesc în întreg lanţul munţilor Carpaţi. Ursul a intrat în mitologia românească drept simbol al înţelepciunii.

România a participat la toate olimpiadele internaţionale de matematică, obţinând 73 de medalii de aur, 124 de argint şi 96 de bronz. În 2017, Olimpiada Internațională de Matematică s-a desfășurat la Rio de Janeiro, unde reprezentanții țării noastre au obținut 3 medalii de argint, 2 medalii de bronz și o mențiune. Anul viitor, după municipiul Cluj-Napoca, Londra va găzdui cea de a 60-a ediție a competiției.

Comenteaza