Proiect pentru misiuni spaţiale, derulat la USAMV Cluj: Tratarea apei reziduale pentru creşterea plantelor

Proiect pentru misiuni spaţiale, derulat la USAMV Cluj: Tratarea apei reziduale pentru creşterea plantelor
Proiectul de tratare a apei reziduale de la toalete, care apoi este folosită în cultivarea plantelor în mediu controlat, este derulat de un cercetător de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca, în parteneriat cu Agenţia Spaţială Europeană (ESA).

Potrivit cercetătorului Radu Giurgiu, USAMV face parte dintr-un consorţiu de organizaţii internaţionale, universităţi, centre de cercetare, întreprinderi mici și mijlocii care activează sub egida Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) şi sunt implicate în proiectul MELiSSA (Micro-ecological life support system alternative), care a fost pornit în urma nevoii de susţinere a astronauţilor în misiuni de lungă durată pe Lună sau Marte.

"Utilizăm tehnologia pentru dezvoltarea a două containere, unul în care există toalete, iar apa reziduală de la toalete este trecută printr-un sistem complex de filtrare prin care se curăţă apa şi se extrag nutrienţii, iar apoi este folosită în cultivarea plantelor în mediu controlat. În cel de-al doilea container sunt crescute plantele pe baza dejecţiilor de la toalete", a spus Giurgiu, în cadrul unui eveniment organizat de USAMV.

Unul dintre cele două containere se află în prezent în Olanda, pentru testare. El va fi folosit la diferite festivaluri şi evenimente în urma cărora poate fi obţinută apă reziduală - care este practic materia primă cu care se va lucra. Ulterior, va fi dezvoltat şi cel de-al doilea container, pentru producţia de plante.

Cele două containere vor fi interconectate şi se va urmări să se stabilească dacă numărul de oameni care au folosit toaletele, adică un echipaj de șase astronauţi, poate fi acelaşi cu numărul de oameni care se pot hrăni cu plantele produse.

Giurgiu a explicat că apa reziduală poate deveni, în urma filtrării, nu doar bună de udat plantele, ci şi potabilă. Printre plantele care se pretează cel mai bine la acest tip de experiment se numără roşiile şi spanacul. "Această apă reziduală poate deveni, în final, chiar potabilă în urma filtrării, dar este o provocare consumul de energie necesar pentru filtrarea la acest nivel", a explicat cercetătorul clujean.

Coordonatorul proiectului MELiSSA, Christophe Lasseur, specialist al Agenţiei Spaţiale Europene, a explicat că acest tip de cercetări, de reciclare a apei sau a deşeurilor pentru dezvoltarea sistemelor de susţinere a vieţii în misiuni interplanetare a început în urmă cu 30 de ani. Reziduurile şi deşeurile colectate în timpul misiunilor spaţiale sunt folosite pentru a produce oxigen, apă şi mâncare.

"O misiune spaţială durează șase luni, iar pentru aceasta totul este calculat, de la echipamente, la mâncare, apă, la reziduurile produse", a spus Lasseur. Valoarea proiectului de cercetare derulat de USAMV Cluj-Napoca este de 100.000 de euro, iar durata sa de desfăşurare, de doi ani.

Comenteaza