23 de şcoli fără toalete, alte câteva zeci supuse capriciilor vremii. "Vara apa nu e suficientă, iarna, îngheaţă"

23 de şcoli fără toalete, alte câteva zeci supuse capriciilor vremii.
Copiii din şcolile clujene de la ţară învaţă încă în condiţii de Ev Mediu.

Ministrul Educaţiei a prezentat, pe Facebook, situaţia şcolilor din România unde nu există condiţii civilizate. Sunt 2.418 unităţi de învăţământ unde copiii sunt obligaţi să meargă la toaletă în fundul curţii.

„La 159 de ani de la Unirea Principatelor Române, avem 2418 unități școlare cu grupurile sanitare în exterior. Prin programul de guvernare PSD-ALDE, în cel mult trei ani, autoritățile locale, județene și centrale vor face ca toate unitățile școlare din România să aibă condiții decente pentru educația elevilor și preșcolarilor", a scris încă ministrul Liviu Pop, pe Facebook.

Potrivit listei, cele mai multe astfel de şcoli sunt în Vaslui (389), Suceava (219), Botoşani (207) şi Iaşi (207), iar cele mai puţine, în Ilfov (o singură unitate), Mureş (două), Giurgiu (8) şi Covasna (10).

Clujul nu este printre cele cu foarte puţine şcoli necivilizate. Figurează în topul ruşinii cu 23 de unităţi de învăţământ fără toalete în interior. Acestea sunt cele mai ghinioniste şcoli ale judeţului, având în vedere că altele, ceva mai norocoase, au primit pompe pentru alimentare cu apă din pânza freatică. Inspectorul şcolar general al judeţului Cluj nu crede că e atât de uşor de adus toate şcolile în mileniul al treilea.

"Nu se rezolvă uşor cu aceste şcoli. Noi am reuşit să ajutăm câteva zeci, provizoriu, printr-un proiect al Consiliului Judeţean. Am introdus apa în şcoli cu ajutorul unor pompe. Ne-a ajutat şi Compania de Apă Someş. Din păcate, nu e ceva definitiv; vara apa nu e suficientă, iarna, îngheaţă. Toată situaţia se va rezolva când se va reuşi introducerea canalizării în toate localităţile. Sunt costuri mari. Nu toate şcolile sunt în centrul de comună şi e scump de dus canalizarea 10 sau 20 de kilometri, până la următorul sat", a spus inspectorul şcolar general al judeţului Cluj, Valentin Cuibus.

 

Comenteaza