5.000 de școli din lume, în proiectul unor elevi din Cluj pentru copiii din Ucraina

5.000 de școli din lume, în proiectul unor elevi din Cluj pentru copiii din Ucraina

Un grup de elevi de la Transylvania College din Cluj-Napoca invită școlile din întreaga lume să celebreze Ziua Umanităţii, care marchează o lună de la debutul conflictului din Ucraina, oferind sprijin copiilor refugiați din calea războiului.

75 de elevi și trei profesori refugiați la Cluj-Napoca fac parte, deja, din colectivul Transylvania College. Impresionați de situația copiilor care au fost nevoiți să-și părăsească țara din cauza războiului, un grup de elevi a stabilit că 24 martie va fi Ziua Umanității, zi care marchează o lună de la debutul conflictului din Ucraina, și au demarat o acțiune pentru a-i ajuta.

Evenimentul se va derula timp de o săptămână și va consta în strângerea de fonduri pentru sprijinirea copiilor și profesorilor refugiați din Ucraina. Ideea a pornit în urmă cu 18 zile și a ajuns să implice 5.000 de școli din toată lumea.

“Elevii noștri au spus că pot face ceva mai mult decât să doneze haine sau mâncare pentru vecinii noștri – vorbim despre copiii din Ucraina, marcați de război. În 7 martie, în întâlnirea cu toată comunitatea de elevi, au avut o reacție incredibilă de optimism, fericire și bucurie când le-am spus că primim copii veniți din Ucraina. Reacția lor m-a inspirat, iar a doua zi ne-am întâlnit cu un grup de 27 de elevi voluntari – așa s-a născut Ziua Umanității“, a declarat directorul Transylvania College, Ruxandra Mercea.

Ținta Zilei Umanității, 250.000 de euro

Elevii speră ca în aceste zile să stângă 250.000 de euro. O parte din bani vor merge către "Școala la cutie", un ghiozdan cu rechizite, manuale și tablete pentru elevii ucraineni. 

“Elevii vor decide cât alocă pentru kiturile educaționale pentru copiii refugiați, pentru medicamente și produse de igienă, pentru plata profesorilor ucraineni și pentru pachetele de bun venit în școlile de stat”

“Am avut această inițiativă, foarte mulți copii din școală am vrut să-i ajutăm pe copiii din Ucraina. În momentul de față sunt 5.000 de școli implicate în acest proiect, care se va derula de astăzi și până săptămâna viitoare. Suntem în parteneriat cu mai multe organizații, dorim să strângem bani, să le oferim iPad-uri, materiale școlare, rechizite, pentru a ajuta profesorii din Ucraina să-și continue activitățile și pe elevi să se integreze în sistemul educațional”, a spus Iasmina Constantin, reprezentanta elevilor implicați în proiect.

Printre activitățile propuse de inițiatorii evenimentului sunt incluse ore cu lecții despre umanitate, conduse de elevi.

“Vor fi mai multe activități. Elevii vor preda lecții despre umanitate, iar în una din zile o zi, toți elevii se vor îmbrăca în culorile Ucrainei – albastru și galben, iar noi și vom dona un dolar, un euro, 5 lei, invitându-i, pe cei care doresc, să doneze”, a spus Victor Pavel, un alt elev din grupul inițiatorilor Zilei Umanității.

50.000 de copii ucraineni ar putea rămâne în România

Estimările actuale indică faptul că în România vor rămâne circa 50.000 de copii ucraineni, care vor trebui sprijiniți să-și continue școala. 

“Cifra de 50.000 poate să ni se pară mică dacă ne uităm la populația totală școlară din România, de peste 3 milioane de copii, dar poate să pară extrem de mare dacă ne uităm la faptul că există școli de stat care au început să integreze copii ucraineni și care sunt copleșite de acest lucru, pentru că, după cum știți, școlile publice nu au nici măcar pentru copiii români infrastructura și dotările necesare și acum, cu aceleași dotări trebuie să aibă poate cu 20% mai mulți copii în școală. Așadar, ne-am pus la masă și ne-am gândit care sunt punctele sensibile și am conceput soluții pe care le vom livra împreună.

În următoarele 6 luni vrem să impactăm circa 10.000 de copii refugiați și alți 20.000 care sunt alături de ei, care le vor fi colegi în școli. Intenția este ca în următoarele 6 luni să ajutăm 30.000 de copii, când va fi această intervenție de criză, un copil din trei va fi refugiat, ceilalți doi vor fi colegi de bancă, colegi de clasă”, a spus Andra Munteanu, inițiator și cofondator Narada, partener al evenimentului.

Aceasta a explicat că cei implicați în proiect se vor orienta, cu prioritate, către cele 55 de școli în care se predă ucraineana.

“Dacă școlile aud despre Fondul de Reziliență pentru Educație pot să intre pe fondulderezilienta.ro să vadă intervenția noastră și pot să ne scrie, iar noi le vom spune care sunt posibilitățile noastre de a-i sprijini”, a precizat Munteanu.

Donații se pot face și la numărul 8845 cu textul “elev“, iar banii se strâng în Asociația Wellbeing Institute pentru Humanity Day într-un singur cont.

104 școli din România în Școala Încrederii

“Ceea ce se întâmplă în Transylvania College se întâmplă în alte 104 grădinițe și școli de stat din 24 de județe ale țării în ceea ce numim noi procesul Școala Încrederii“, a explicat Ruxandra Mercea, care este și cofondator al Școlii Încrederii.

"Aveți o țară deosebită"

Inițiativa elevilor l-a adus la Cluj-Napoca pe omul de afaceri american Sean Covey, autor, speacker și președinte al FranklinCovey Education. Acesta a venit pentru câteva zile la Cluj, împreună cu fiica sa, pentru a se implica în proiect.

"Am văzut propunerea voastră ca ziua de 24 martie să fie Ziua Umanității și am fost atât de inspirat de ea încât am decis să vin să sprijin această cauza. Sunt aici împreună cu fiica mea, este pentru prima dată când vin în România, aveți o țară deosebită. Sunt la Cluj pentru o săptămână. Am fost la Sighet, am văzut ce se întâmplă acolo. Este impresionant ce fac românii acolo, felul în care îi primesc pe cei care vin", a spus Sean Covey.

Comenteaza