80 de ingineri din Europa îşi prezintă cercetările la Cluj-Napoca

80 de ingineri din Europa îşi prezintă cercetările la Cluj-Napoca
Cercetătorii din 7 ţări îşi prezintă lucrările la conferinţa "Modern Technologies in Manufacturing", derulată de catedra de Ingineria Fabricaţiei, din cadrul Universităţii Tehnice Cluj-Napoca (UTCN).
">

Scopul conferinţei este acela de a crea o reţea internaţională de cercetători în industria construcţiilor de maşini. Oamenii de ştiinţă din 7 ţări europene şi de pe continentul african îşi prezintă descoperirile, la Cluj-Napoca, în cadrul celei de-a 11-a ediţii a Conferinţei Internaţionale "Modern Technologies in Manufacturing" (MTM). Evenimentul începe astăzi şi durează până în 19 octombrie. 

"Pe lângă faptul că întruneşte oamenii de ştiinţă din domeniul ingineriei cu aplicaţii industriale şi medicale, constituie o reţea între universităţi. Pe de-o parte între universităţile din România, dar şi reţeaua de universităţi din Europa de Est. Practic sunt toţi cei care au preocupări în ingineria fabricaţiei, cu modul în care se poate fabrica competitiv un produs industrial sau medical. De data asta nu vor fi prezentate echipamente sau produse, ci va fi prezentată ştiinţa însăşi, se va intra în detalii. Fiecare cercetător va spune care sunt ultimele noutăţi care s-au realizat", a explicat, pentru ZIUA de CLUJ, profesorul Nicolae Bâlc (foto), preşedintele Conferinţei.

Potrivit inginerilor, în urma conferinţei de la Cluj vor fi puse bazele unor consorţii, iar studenţii şi cadrele didactice de la UTCN vor putea aplica pentru granturi.

"Lucrul cel mai interesant este acest networking, acest fel de a colabora care aduce împreună cercetători şi să punem bazele unor consorţii pentru a aplica la proiecte. E un schimb de idei, o dezvoltare a cunoaşterii şi a parteneriatelor", a adăugat Bâlc.

Prima ediţie a MTM a avut loc acum 22 de ani. La această ediţie a conferinţei participă ingineri din Slovacia, Anglia, Polonia, Ungaria, Egipt şi Austria, precum şi din Iaşi, Braşov, Timişoara, Oradea, Sibiu şi Bucureşti.

Catedra pe care o conduce profesorul Bâlc la UTCN a produs, în premieră mondială, în acest an, primul os zigomatic din pulbere de titan implantat în lume, cu o maşină de topire cu laser şi un program informatic de 17.000 de euro. Tot în acest an, la UTCN a fost creat primul monopost de Formula 1 creat la Cluj.

Comenteaza