Acces la învățământul digital pentru toți elevii din Cluj-Napoca. Primăria scoate din buzunar peste 1,2 milioane de lei pentru tablete

Acces la învățământul digital pentru toți elevii din Cluj-Napoca. Primăria scoate din buzunar peste 1,2 milioane de lei pentru tablete

Primăria Cluj-Napoca alocă 261.000 de euro într-un proiect educațional pentru ca toți elevii din Cluj-Napoca să aibă acces la învățământul digital. 

"Lansăm proiectul 'Educație digitală pentru toți elevii din învățământul preuniversitar din Cluj-Napoca'. În acest moment, în condițiile în care cursurile școlare sunt suspendate și în condițiile în care, pe viitor, tot mai multe activități educaționale se vor desfășura pe platforme digitale, am luat decizia de a asigura fiecărui elev din acest oraș posibilitatea de a studia în manieră digitală", declarat Emil Boc, într-o conferință de presă.

Potrivit primarului, în Cluj-Napoca sunt 37.538 de elevi, de la clasa 0 până la clasa a 12-a, iar dintre aceștia, 1.678 nu au acces la un computer sau o tabletă.

"Am făcut un inventar, școală cu școală și clasă cu clasă, și avem 1.678 de elevi care nu dețin computer, laptop sau tabletă, care nu au acces minimal la învățământul digital. Învățământul digital nu va mai fi un moft, ci o necesitate. Am luat decizia de a-i sprijini să aibă și ei șansa să învețe în manieră digitală. Educația trebuie să fie inclusivă, adică să aibă acces toți elevii", a mai spus Boc.

Primarul a spus că s-a decis alocarea a 750 de lei/tabletă și a precizat că este vorba despre tablete de 10 inch, cu 16 GB memorie stocare și 2 GB memorie de RAM. Potrivit edilului, școlile au deja alocată suma de 911.259 de lei, iar restul de 348.241 de lei vor fi alocați în ședința de luni a Consiliul Local.

"Tabletele costă 1.259.500 de lei, adică 261.000 de euro. Acesta este efortul financiar pe care trebuie să îl facă municipiul Cluj-Napoca astfel încât toți elevii să aibă acces la învățământ digital. Mâine vom aloca școlilor 348.241 de lei, pentru că restul de 911.259 sunt bani pe care îi au în bugetele școlilor și pot să îi utilizeze pentru a cumpăra tabletele. M-am consultat cu cei de la departamentul de Informatică și cu doamna inspector școlar Marc și am căzut de acord că configurația minimală pentru o tabletă de 10 inch trebuie să fie de 16 GB memorie stocare și 2 GB memorie de RAM. Costul unei tablete este de maxim 750 de lei", a spus Boc.

Tabletele vor avea regim de manual, adică vor fi înapoiate școlii la finalul clasei a douăsprăzecea sau când elevul pleacă în altă unitate de învățământ.

”Regimul tabletelor va fi exact ca și acela al unor manuale. Vor fi considerate obiecte de inventar. Se primește pe semnătură și când termină clasa a douăsprezecea predau tableta ca orice manual”, a mai spus primarul. 

 

Comenteaza